Óvja a szívet.

A pekándió igen gazdag egészséges zsírsavakban és rostokban, mindkét összetevő szerepet játszik a koleszterinszint csökkentésében. A University of Georgia kutatói most arról számoltak be, hogy a pekándió fogyasztása drasztikusan javította a vizsgált alanyok koleszterinszintjét.

Azok a résztvevők, akik 8 héten át pekándiót fogyasztottak és egyébként szív- és érrendszeri betegségek szempontjából érintettek voltak, jelentős javulást mutattak az összkoleszterin, a trigliceridek és az LDL nevű (alacsony sűrűségű lipoprotein). ún. „rossz koleszterin” tekintetében is.

Az étrendi módosítás annyira sikeresnek bizonyult, hogy még olyan alany is volt, akinek magas koleszterinszintje megszűnt az intervallum végére.

A kutatók átlagosan 5%-os csökkenést figyeltek meg az összkoleszterin tekintetében és 6-9%-os visszaesést az LDL -ben azok között, akik pekándiót fogyasztottak.

Az étrend kiegészítése pekándióval nem csak nagyobb csökkenést okozott az összkoleszterinben és LDL-ben más beavatkozáshoz képest, de sokkal fenntarthatóbb módszer is az egészség hosszútávú megőrzésében.

Néhány kutatás arra derített fényt, hogy az LDL szintben már az 1%-os csökkenés is összefügghet a koszorúérbetegségek kockázatának mérséklődésével, vagyis ezek a csökkenések klinikailag fontosak.

A kutatók 52 személy bevonásával végezték a vizsgálatokat. A résztvevők 30 és 75 év közöttiek voltak, a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával. Három csoportba osztották az alanyokat: az első csoport a szokásos étrend részeként napi 68 g pekándiót evett (470 kalória), a második csoport ugyanennyi kalóriát tartalmazó étellel helyettesítette a diófélét, míg a harmadik csoport nem fogyasztott sem pekánt, sem helyette mást.

Nyolc héttel később a  résztvevők nagy zsírtartalmú húst ettek, hogy meghatározzák a vérzsír változását és a glükóz, cukor mennyiségét a vérben. A pekándiós csapatban csökkent az étkezés után trigliceridek mennyisége, a vérzsírok hasonló javulást mutattak az első két vizsgálati csoportban. Az étkezés utáni glükóz a pekánt helyettesítő csoportnál mutatott csökkenést.

Az eredményeket a The Journal of Nutrition tudományos folyóiratban publikálták.