Mentális támogatás.

A gombák előnyös egészségügyi hatásáról már számos tanulmány született. Ezek az élelmek nem csak a daganatok kialakulásának kockázatát mérséklik, de egy új tanulmány szerint a mentális egészségre is hatással lehetnek.

Az amerikai Penn State Orvosi Egyetemen dolgozó kutatók olyan adatokat elemeztek, amelyek felnőttől származtak, a 2005 és 2016 közötti időszakban. Azoknál az embereknél, akik rendszeresen ettek gombát, kisebb volt a depresszió kialakulásának esélye.

A kutatók szerint a gomba ergotionein aminosavat tartalmaz, egy antioxidánst, ami segít védekezni a sejt- és szövetkárosodás ellen a szervezetben. A tanulmányok szerint az antioxidánsok hozzájárulnak a súlyos mentális betegségek, többek közt a skizofrénia, bipoláris zavarok és depresszió megelőzéséhez. Az ergotionein gyulladáscsökkentő hatással bír, az emberi szervezet nem képes szintetizálni. Ha magas a szintje, akkor az oxidatív stresszt mérsékli, ami pedig csökkentheti a depresszió tüneteinek kialakulási esélyét.

A csiperke, amely a leggyakrabban fogyasztott gomba nálunk is, de a USA-ban is, káliumot tartalmaz, ami a szorongást csökkenti. Más ehető fajok, például a süngomba stimulálhatják a neutróf tényezők, például az idegnövekedési faktorok szintézisének kifejeződését, ami hatással lehet a neuropszichiátriai rendellenességek, például a depresszió megelőzésére.

A felmérések szerint a főiskolai végzettséggel rendelkező, nem spanyolajkú nők fogyasztják a legtöbb gombát (az USA egyes területein nagyon magas a spanyolajkú lakosság aránya).

A kutatók szignifikáns összefüggést találtak a gombafogyasztás és a depresszió megjelenése között, figyelembe véve a szociológiai, demográfiai tényezőket, nagy rizikófaktorokat, saját bevallású fertőzéseket, gyógymódokat és más étrendi tényezőket is. Azonban a vizsgálatok során a relatív magas gombafogyasztás nem járt további előnyökkel. Amikor pedig egy adag vörös húst cseréltek minden nap egy adag gombára, a helyettesítés sem járt a depresszió kialakulásának csökkenésével.  A gombákat általánosságban vizsgálták, nem különítették el az egyes fajok hatását, így ez a kérdés is további tanulmányozást igényel.