Végtelen szerelem.

2011 márciusában Japánban erős földrengés, majd soha nem látott szökőár pusztított. A természeti katasztrófában 19 759 ember vesztette életét és 2553 személy eltűnt. Egyikőjük, Yuko Takamatsu holttestét azóta sem találták meg. Abban a reményben, hogy a földi maradványokat hazahozhatja, férje, Yasuo Takamatsu 56 évesen búvárleckéket kezdett venni, hogy maga kutassa fel egykori felesége testét. Azóta is kitartóan merül, noha több mint egy évtized telt már el a tragédia óta.

Egy testet keresni az óceánban reménytelenebb, mint tűt keresni a szénakazalban.

Takamatsu azonban nem adja fel. Tudta, hogy nehéz lesz, de úgy érzi, hogy ez az egyetlen dolog, amit tehet. Nincs más választása, elszántan próbálja a néhai feleségét megtalálni a mélyben. Legalább addig is, amíg ezt teszi, közelebb érzi magát hozzá, amikor a vízben van.

A pár 1988-ban ismerkedett meg, amikor a lány 25 éves volt és már abban a bankfiókban dolgozott, ahol a végzete érte. A fiú katonaként szolgált, és a főnöke volt az, aki bemutatta a lánynak.

A szerető férj kutatása nem az óceánban kezdődött, először a szárazföldön próbálkozott, abban a bankban, ahol az asszony dolgozott és az utolsó pillanatokat is töltötte. A nő még küldeni akart férjének egy üzenetet: ‘túl nagy szökőár’ – de Yasuo csak a készüléket találta meg később a bank romjai alatt.

Miután a férfi 2 évet töltött a parton, az erdőben, a  hegyekben kutatva, tudta, hogy már csak egy megoldás maradt: az óceán mélye.

Így hát megtanult búvárkodni, merüléseiről pontos feljegyzéseket készít. Abban a mélységben, ahol merül, már sokkal bonyolultabb kutatni az óceáni körülmények miatt. Ha egy test bekerül a vízbe és eltűnik, nagyon nehéz megmondani, hogy pontosan mi történhetett vele. Senki sem tudja biztosan, hogy miként mozognak az áramlatok.  Ha a testet lehúzza a feneketlen mély víz, akkor ott marad, ha viszont beakad egy halászhálóba, akkor akár Hawaii-on is felbukkanhat, keresztülszelve az óceánt. A tengerben felpuhul a test, ami széteshet, ha hozzáérünk, de olyan is előfordul, hogy bevonódva megmarad olyan keménynek, mint egy műanyag.

Takamatsu végtelen szerelme és szívszorító története a filmesek fantáziáját is megmozgatta, több dokumentumfilm készült már a férfi küzdelméről.

A kiemelt kép illusztráció.