Működik az ősi, népi gyógymód.

Amikor az észak-írországi Boho lakóinak egészségügyi problémájuk akad, például elkapnak egy fertőzést, akkor az orvosi rendelő helyett a templom felé veszik az irányt. A templomkert földjéből magukhoz vesznek egy kicsit, hiszen tudják jól, hogy a piszkos talaj elképesztő hatékonyan segíti őket a gyógyulásban. Mindössze annyit kell tenniük, hogy bebugyolálják a földet és a párnájuk alá helyezik. Egy-két ima persze még jól jön mellé. Reggelre pedig teljesen megszűnik a nyavalya.

A templom azt kéri, hogy a csodatévő földet használat után vigyék vissza.

Mi lehet ez az egész? Valódi csoda? Vagy még a misztikus druidák varázserejű öröksége, akik a templom építése előtt uralták a területet? Netán létezik tudományos magyarázat is az ír föld különleges gyógyító erejére?

2018-ban Gerry Smith mikrobiológus kutatótársaival együtt alapos vizsgálatnak vetette alá a földet.

A laboranalízisek után nem annyira Isten gyógyító kezét találták meg a földmintákban, mint inkább bizonyos jótékony baktériumok hadát. Kiderült, hogy a templomot körülvevő talajban egy új baktériumtörzs, egy Streptomycetaceae családba tartozó faj él. Az ide tartozó baktériumok (sugárgombák) nagy részét antibiotikum előállítására használják. A jól ismert sztreptomicin például egy 1944-ben felfedezett antibiotikum, a tuberkolózis első, klinikailag is hatásos antibiotikus gyógyszere.

Fotó: G Quinn/Swansea University

Az újonnan felfedezett baktériumfajok olyan antibiotikumokat termelnek, amelyek korábban nem voltak ismertek, és ezek a vegyületek képesek voltak különféle rezisztens patogéneket is elpusztítani a vizsgálatok során.

A templomkert földje tehát tényleg képes volt emberéleteket megmenteni az évszázadok során. Az eredmények azt mutatják, hogy a népi hiedelmek, tradicionális gyógymódok további vizsgálatokat igényelnek, a jelek szerint ugyanis van bennük igazság. Talán éppen itt rejlenek az új antibiotikumok alapjai; az antibiotikum-rezisztencia erősödésével napjainkban is kiemelt gyógyászati szerephez juthatnak ezek a baktériumok.

Kiemelt kép: Youngbohemian/Wikimedia Commons