Vannak, akik a fogmosást ma is elsősorban esztétikai kérdésnek tartják, pedig a rendszeres fogápolás a fogak egészségének megőrzése szempontjából is rendkívül fontos. Nem mindegy azonban, mivel és hogyan mosunk fogat, hiszen – bár a fogzománc az egyik legkeményebb természetes anyag –, a túl erős fogmosás könnyen károsíthatja a felszínét.

De miért fontos egyáltalán fogat mosni?

Az ételek egy része, például a savas, cukros finomságok, szénsavas üdítők önmagukban is károsítják a fogak felszínét. Fogmosás hiányában azonban egy láthatatlan lepedék is megtapad a fogakon. Ez a lepedék az eltelt idővel arányosan egyre nehezebben eltávolítható, végül fogkő képződik belőle.

A fogkő, de már az egy-két napos láthatatlan lepedékréteg is a káros baktériumok melegágya. Ezek a mikrobák savat termelnek, amely a fogzománc halálos ellensége, és számos betegség – pl. fogszuvasodás, ínygyulladás, fogágybetegség – kiváltó oka. Mindez legrosszabb esetben akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Ez ellen leghatékonyabban a rendszeres, legalább napi kétszeri fogmosással védekezhetünk – feltéve, ha a megfelelő eszközt, illetve technikát alkalmazzuk.

Mi a baj a túl erős fogmosással?

Sokszor sietünk, és nem szánunk elég időt a fogmosásra. A fogak alapos megtisztításához legalább 2-4 perc szükséges. A megfelelő technika és egy jó fogkefe csökkentheti ezt az időt, de 2 percre mindenképpen szükség van.

Ha viszont túl erősen nyomjuk rá a fogkefét a fog felszínére, azzal nem az alaposságot növeljük. Éppen ellenkezőleg, ez ártalmas lehet, mert a fogzománcon apró sérülések jöhetnek létre. Ha rendszeresen túl nagy erőkifejtéssel préseljük a fogkefe sörtéit a fogainkhoz, ezek a mikroszkopikus sérülések nem tudnak begyógyulni, sőt, egyre több lesz belőlük. Ez pedig megnyitja az utat a fogszuvasodás és a többi, még súlyosabb betegség előtt.

A megoldás: egy szuper intelligens, mágneses fogkefe, amivel gyerekjáték a tökéletes fogápolás

A legjobb egy olyan eszközt használni a fogak tisztításához, amely biztosan megakadályozza, hogy a túl erős fogmosás hibájába essünk. A P&G legújabb mágneses elektromos fogkeféje, az Oral-B iO™ tökéletesen alkalmas erre, mivel egy ultramodern intelligens nyomásérzékelővel látták el. Az érzékelő pontosan detektálja, mekkora erővel mosunk fogat, és az okostelefonos applikációban található fogtérképen jelzi, mely pontokon nyomjuk rá túlságosan a fogkefét a fogainkra. De ez még nem minden: a fogkefe kijelzője piros fénnyel jelzi a túlzott nyomást, sőt, ilyenkor a fogkefe automatikusan csökkenti az oszcillálás sebességét, hogy kímélje a fogzománcot.

Fotók: Oral-B

A fogkefe helyzetérzékelő szenzorai és 3D fogfelszínkövető rendszere emellett arra is képesek, hogy a szájüreget 16 zónára bontva annak teljes területén ellenőrizzék a fogmosás minőségét. Az applikáció segítségével a már említett fogtérképen tehát arról is azonnali, folyamatos visszajelzést kapunk, hogy szükség esetén hol és hogyan kell javítanunk a fogmosás technikáján.

Az Oral-B iO™ másik forradalmi újdonsága a speciális, súrlódásmentes mágneses meghajtás. Ennek köszönhetően az energia egyenesen a fogkefe sörtéinek végére koncentrálódik. Az így összpontosuló mikrorezgések az oszcilláló-rotációs mozgással kombinálva minden eddiginél hatékonyabb, precízebb, alaposabb tisztítást tesznek lehetővé. Különösen a nehezebben megközelíthető zugokban érezhetőek a mágneses meghajtás előnyei, miközben a fogakhoz rendkívül kíméletes és meglepően csendes ez az újfajta technológia.

Az Oral-B iO™ különleges funkciói:

  • Személyre szabott tippek, tanácsok, valós időben az applikáción keresztül a hatékonyabb fogápolás érdekében.
  • 7 előre beprogramozott tisztítási mód, amelyek közül az interaktív kijelző segítségével választhatunk.
  • A hagyományos, szónikus fogkefékhez képest akár 60%-kal jobb hatékonyság az ínyproblémák csökkentése terén, valamint akár 48%-kal több lepedék eltávolítása.
  • Rendkívül hosszú üzemidejű akkumulátor, ami néhány óra alatt feltölthető.
  • Időzítő, amely jelzi a fogorvosok által ajánlott 2 perces fogmosási időt.

Ebben a cikkben csak egy részét tudtuk ismertetni annak a 6 évig tartó fejlesztőmunkának és 250 új szabadalomnak, amely az Oral-B iO™ fogkefét egyedülállóan hatékonnyá és kényelmessé teszi. Ha felkeltettük érdeklődését ez iránt a forradalmian új eszköz iránt, amely valódi mérföldkő a fogápolás területén, tegyen vele egy próbát Ön is!