Természetes intimitás.

Dr. Sami Angawi, úttörő szaúd-arábiai építész saját használatra tervezte azt a házat, ami Angawi-házként igazi turista látványossággá vált. A meseszép épület Dzsiddában tradicionális hejazi stílusban épült és egy több mint 300 éves fa ajtót is magában rejt. A ház homlokzatát korallkövek és fa ablakok díszítik, amelyeket a Roshannak nevezett hagyományos rácsképződményekbe faragtak.

A belső részek tervezésénél az Al-Mizan (egyensúly) elvét követték, ezért a test, a lélek és a szellem szükségleteire fókuszáltak, aminek eredménye egy olyan épület lett, ami részben otthon, részben szentély, részben pedig múzeum. A ház egy természetes megvilágítású udvar köré épült, álomszép medencével, amelynek mozaikos alja perzsa szőnyegre emlékeztet. Az építkezés mintegy 15 évig tartott.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

SEMIFINALIST 🏆®️ (@semi_finalist) által megosztott bejegyzés

A ház kétemeletes: a földszint nyitva áll a látogatók számára, míg a második emeleten él az Angawi család. A kialakítás miatt a famíliának akkor is van privát tere és nyugalma, amikor több százan nyüzsögnek az épületben. Az intimitás érzését növelik a mashrabiya-nak nevezett faragott paravánok, amik a fény és az árnyék kellemes kölcsönhatását is megteremtik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

DKF (@graciousopulence) által megosztott bejegyzés

A ház szobáit különféle célokra használják, természetesen akad szalon a vendégek fogadására is. Ólomüvegek, boltívek, kerámiák, aprólékosan faragott fa- és kőelemek, arab kalligráfiák, marokkói lámpák, antik darabok alkotnak egységet tökéletes elrendezésben. A szemet leginkább a lenyűgöző medence vonzza a belső udvarban, amit ezernyi kis mozaik csempe díszít, egy perzsa szőnyegre emlékeztetve.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

CK (@charbel_khoury) által megosztott bejegyzés

Dr. Angawi elképesztő belső teret hozott létre, amely a természetközeli, szabad érzést biztosítja, friss levegőt szívhatunk, csobogó vizet hallgathatunk a négy fal között is. A hatalmas növénygyűjtemény buja, zöld beltéri erdővé varázsolja a teret. A díszes fa ablakkeretek mintái, a nyolcszögek és a csillagok beengedik a fényt és a levegőt. A tervezésnél figyelembe vették az uralkodó északi és nyugati szelek irányát, aminek következtében az épület legalább 6 hónapon át természetes szellőzést kap, ezzel is enyhítve a forróságot.

Exterior | Beit Sami Angawi - Jeddah, Saudi Arabia

A természetes fény nagyon fontos a ház felépítésében, a szerkezetet úgy tervezték, hogy a szintek lépcsőzetesek, így minden helyiség világos, fényben úszik. Elképesztő színek, minták, díszítések, textúrák: az egész ház egy vizuális csemege.

Hijazi Door

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

DKF (@graciousopulence) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

mia pepin (@miaheustonpepin) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nicoletta Carlone (@nicolettacarlone) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dot Dannenberg (@dotdberg) által megosztott bejegyzés