A klimax idején számos kellemetlen testi és lelki tünettel kell megbirkózniuk a hölgyeknek.

Az ösztrogénszint folyamatos csökkenése természetes, de mégis megviseli az embert. Az egyik legismertebb tünete a hőhullám. Előzetes bejelentkezés nélkül csap le bármikor. Hirtelen hőségérzet, kipirulás, amit sokszor egy ‘hideg zuhany’ és reszketegség zár. Ez naponta többször is jelentkezhet, ahogy a szélsőséges hangulatingadozások is. Ha ez még nem lenne elég, sokszor az éjszakai nyugodt pihenést is megzavarja ez a hormonális változás. Még, ha korábban sosem volt alvászavar, ilyenkor bizony előfordulhat álmatlanság, szakaszos alvás, ami aztán fáradtsággal és rossz kedvvel is társulhat másnap. Ebben az időszakban csökken a libidó, de egy kis odafigyeléssel fenntartható a nemi élet. A súlygyarapodás is kiborító mellékhatás, ami még akkor is előfordulhat, nem ha valaki nem eszik többet vagy mást, mint amúgy szokott, amivel korábbi súlyát kényelmesen megtartotta.

Ezek mind megnehezítik a nők életét, de nem kell áldozattá válni. Nem kínálunk életelixírt, ami egy varázsütésre megszüntetné az összes tünetet, vagy kedvet csinálna az ejtőernyőzéshez ezeken a napokon, heteken, hónapokon is, de adunk néhány jó tanácsot:

  • Legyen kiegyensúlyozott, sokszínű táplálkozás, a friss gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrend,  kihangsúlyozva a kalcium és a D-vitamin megfelelő utánpótlását!
  • Legyen rendszeres a mozgás! Akár kisebb séta vagy valamilyen sport, fontos, hogy ne fogyjon el idő előtt a lelkesedés!
  • Legyen elegendő a pihenés! Ehhez segítségül lehet hívni természetes gyógyhatású készítményeket, teákat, amik segítenek az éjszakai nyugodt alvásban.
  • Legyen egy kis kényeztetés! Akár magunknak, akár másoktól, a lényeg, hogy tegyünk olyan dolgokat, amiket szívesen csinálunk. Nem kötelességből, nem mások miatt, hanem a magunk kedvére.

Ezekre odafigyelve nagy eséllyel csökkenthetőek a változókor tünetei, hogy megtalálhassuk a jó oldalát is!