Túlélők.

Túléltek már pusztító tűzvészt, kegyetlen viharokat, aszályt, kemény fagyokat, népvándorlásokat, államszületéseket és -bukásokat. A világ legidősebb fái évezredek óta állják a sarat.

1. Matuzsálem

A simatűjű szálkásfenyő egészen 2013-ig a legidősebb (nem klónozás útján létrejött) élőlényként volt ismert a Földön , azóta azonban egy másik fenyő vette át a vezetést, amely több mint 5000 évesnek tűnik. A fák pontos helyét titokban tartják, hogy megvédjék őket.

Methuselah, White Mountain, California

2. Sarv-e Abarqu

A ciprusfa Iránban él, a becslések szerint legalább 4000 éves és egyfajta nemzeti emlékműként tisztelik.

IMG_0230 Iran

3. Llangernyw-i tiszafa

Wales-ben, egy templomkertben él ez a hihetetlen tiszafa Llangernyw városkájában. A 4000 éves növény még valamikor a bronzkorban került elültetésre, és még mindig nő!

Fotó: Emgaol / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

4. Alercefa (patagónciprus)

A patagónciprus (Fitzroya cupressoides) az Andok hegyeiben őshonos. Sajnos a legnagyobb példányokat a 19-20. században kivágták, de a megmaradtak is szép kort éltek már meg. A ’Grand Abuelo’ nevű példány már több mint 3600 éves.

Fotó: Gonzalo Zúñiga Solís / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

5. Patriarca da Floresta

Ez a Brazíliában élő fa a Cariniana legalis nevű faj legidősebb példánya, ami ’Patriarca da Floresta’ (patriárka) névre hallgat és a becslések szerint már 2000 éves is elmúlt. Szentként tisztelt fa, faja egyébként széles körben veszélyeztetett az erdőirtások miatt.

Fotó: Marcus V. Bellizzi / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

6. Szenátor

A Szenátor 2012-ben súlyos károkat szenvedett, amikor egy tűzben megsérült a nagy része. Az USA legnagyobb amerikai mocsárciprusa Floridában található, korát 3500 évre becsülik, jelzőfaként szolgált az őslakos indiánok számára. Élete során számos vihart, hurrikánt túlélt.

Fotó: Ebyabe / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

7. Vouves olajfái

Kréta szigetén találjuk ezt az ősi olajfát, egyike annak a 7 olajfának, aminek korát 2-3 ezer évesre becsülik. Ez a példány, amelynek pontos korát nem lehet meghatározni, mind közül a legöregebb lehet, vélhetően már 3000 éves is elmúlt.  Még mindig terem, bogyója rendkívül drága.

Fotó: Eric Nagle / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

8. Jōmon Sugi

A Jōmon Sugi-t Japánban keressük, ez a legidősebb és legnagyobb japánciprus a szigeten. Legalább 2000 éves, de a szakértők szerint már akár 5000 éves is elmúlhatott, ezzel pedig a világ legöregebb fája lehet.

Fotó: Σ64 / Wikimedia Commons / CC BY 3.0

9. 100 ló gesztenyefája

Szicíliában, az Etna hegyén él a világ legnagyobb és legidősebb szelídgesztenyefája. Korát 2-4000 év közöttire teszik, mindössze 8 km-re nő a vulkán kráterétől. A legenda szerint egy viharban 100 lovag talált koronája alatt menedéket.

Fotó: LuckyLisp / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

10. General Sherman (Sherman tábornok)

Nagyjából 2500 éves lehet a fa, amely vélhetően egyben a leghatalmasabb óriás mamutfenyő is, amely még áll. A legnagyobb ága 2006-ban letört a kaliforniai nemzeti parkban élő óriásnak.

IMGP7787 The General Sherman Tree

A kiemelt kép illusztráció.