Örökké ott lesznek az égben.

A Tŷ Hafan egy gyermekhospice intézmény Wales-ben, amely segít abban, hogy a gyerekek és a családtagok minél több időt töltsenek együtt. A kicsik súlyos betegek, cisztás fibriózisban, daganatban, vagy egyéb olyan betegségben szenvednek, amely az élettel összeegyeztethetetlen.

Ebben a házban akár éveket is tölthetnek, de van, akinek már csak napok jutnak. Amikor eltávoznak, egy különleges emlék marad utánuk. „Ezek a nevek örökké ott lesznek az égben” címen ugyanis egy megható projekt keretében az intézet emlékkertjében a gyerekek neve az égben visszhangzik, a madarak pedig befogadják azt.

Az egyedülálló kezdeményezés célja, hogy emlékezzünk rájuk és ünnepeljük őket – azokat a gyerekeket, akik sajnos már nem lehetnek köztünk.

Minden gyerek nevét lefordítják ugyanis „madárnyelvre”, morzejelek segítségével. Az adott hónapban elhunyt gyerek neve szól a leghangosabban és minden egyes életévet egy másodpercnyi csend követ a név után. A dal jelenleg több, mint 2,5 óra hosszú, és egyre hosszabb lesz, ahogy egyre több kis beteg távozik.

Az ötletgazdák abban bíznak, hogy a madarak átveszik a mintázatokat, dalszövegeket és utánozni fogják azokat.

Így aztán az egyik madárról a másikra száll majd a nóta, és az egész környék zengeni fogja a neveket. Ezek a gyerekek sosem felejtődnek, örökké itt lesznek velünk…

A szülők hálásak az ötletért.

Van, aki azt mesél, hogy a telefonján rögzítette, így mindenhova magával tudja vinni gyermeke dalát. És akad olyan is, aki a kertben hallgatja, ahogy a madarak csicseregnek. Egyikőjük katartikus élménynek írta le, amikor meghallotta lánya, Abigail dalát, egy egész madárkórus részeként. „Úgy éreztem, együtt vannak a gyerekek a madárdalban. Abigail nincs egyedül, a barátaival van, és örömittasan énekelnek”.