Hat alapszabály.

A jól megírt bevásárlólista remek eszköz a háztartás tervezésében-szervezésében. Napjainkra mintha elfelejtettük volna mindezt, pedig valamikor minden háziasszony kockás füzetben tervezett, könyvelt és vezetett. Mostanra azonban nyilvánvalóvá vált, hogy bevásárlólista nélkül útnak indulni őrültség, úgyhogy tekintsük át gyorsan a legfontosabb tudnivalókat!

1. A jó lista egy tervvel kezdődik

A jó lista összeszedi, hogy mire van a háztartásban szükségünk, minimalizálja a boltban töprengéssel töltött időt, és segít abban, hogy a lehető leggyorsabban beszerezzünk mindent. Ehhez végig kell gondolnunk, hogy mit fogunk a héten enni reggelire, tízóraira, ebédre, uzsonnára, vacsorára, és mit szeretnénk bármelyik étkezésre sütni-főzni. A legjobb, ha az összeírást egyszerre végezzük, receptekkel felszerelkezve állítjuk össze a menüt és a listát. Emellett pedig át kell nézünk azt is, hogy mi az, amiből kifogytunk: háztartási kellékek, alapélelmiszerek, tisztítószerek stb.

2. Az összeírás időszakában bárki hozzáférhessen a listához

Ha többen élnek egy háztartásban, akkor jó, ha mindenki hozzáfér a listához. Célszerű azt a konyhaszekrényen vagy a hűtőn tartani, így fel tudja írni például a férjünk, ha kifogyott nála a zsebkendő, vagy szeretne reggelire kefirt kérni.

3. Szedjük rendszerbe a listánkat

A legjobb, ha a bevásárlólistát úgy bontjuk fel, ahogy az árukat a boltban megtaláljuk, pl. tejtermékek, zöldséges részleg, fűszerek és tészták polca, stb. Kézenfekvő megoldás, ha ezeket az árukat különböző oszlopokba rendezzük, majd a menütervezés és a spájz átnézése után kiegészítjük még a szükséges dolgokkal. Így időt spórolunk meg, nem kell ötször bejárnunk a boltot oda-vissza, hanem sorban haladva pakolhatjuk a termékeket a kosarunkba.

4. Hagyjunk benne mozgásteret

Aki rendszeresen főz, annak elegendő felírni, hogy „valami zöldköret”, vagy „izgalmas fűszer”, és tudni fogja, hogy mire gondolt. Ha azonban más megy helyettünk, akkor bővebb magyarázatra szorulunk: „vegyél 2 db kígyóuborkát/egy kis doboz koktélparadicsomot”, vagy „hozz egy cserép friss  rozmaringot”. Ha nem adunk meg túl szoros kötöttségeket, akkor a kínálatnak megfelelően lehetünk rugalmasak, például lehet, hogy az uborka helyett most éppen rukkolát, madársalátát vagy bébispenótot kapunk.

5. Használjuk minden héten ugyanazt az alaplistát

A szakértők szerint ajánlatos minden héten ugyanabból az alapból indulni, így biztosan nem marad ki semmi. Az, hogy miből használunk sokat vagy keveset, egyébként sem nagyon változik. Vannak, amik minden héten kellenek: tej, tojás, zöldségek, húsfélék – ezekből általában ugyanazokat vesszük, ha kiegyensúlyozott konyhát viszünk. Egy új recept új hozzávalókat igényelhet, amiből pedig maradt még, azt következő héten nem kell beszereznünk.

6. Érdemes egy „ne vegyél belőle” rovatot írni a listához

Ide írhatjuk azokat a dolgokat, amikből már halmok állnak otthon. Sokan például automatikusan tesznek be lisztet, de lehet, hogy most pont van otthon 3 kg. Vagy venni akarunk mosószert, mert elfelejtettük, hogy a férjünk duplán vett a múltkor. Ha ezeket is lejegyezzük, akkor nem cipelünk haza feleslegesen olyasmit, amiből rengeteg vár odahaza is. Emlékeztethetjük itt magunkat arra is, hogy ne vegyünk szárzellert, mert legutóbb is ránk rohadt, de felkerülhet az is, hogy ne vegyünk több jégkrémet, mert ideje inkább sütni valamit a sok gyümölcsből!