Mindenki érezte már, hogy milyen, amikor elzsibbad a keze.

Mintha millió apró tűvel szúrnák, ami bizsergésbe vált, majd ahogy jött, úgy el is múlik. Amíg ez egyértelmű okkal (például elnyomtuk) jelentkezik és csak rövid ideig tart, addig nem kell különösebben foglalkoznunk vele, de ha tartósan fennáll vagy indokolatlanul gyakran ismétlődik, akkor érdemes orvost felkeresni.

Számos oka lehet annak, hogy zsibbad a kéz, ezek közül említünk néhány gyakorit:

Bizonyos vitamin vagy ásványi anyag hiánya

A B12-vitamin, a magnézium és a kálium nem elegendő mennyisége is okozhat a kezekben, illetve a lábakban zsibbadást, amit fáradtság, gyengeség is kísérhet.

Nyaki gerincproblémák

A sok ülés, a rossz fejtartás vagy egyszerűen a kopás is okozhatja, hogy a csigolyákat elválasztó porckorongok, vagy maguk a csigolyák elkezdik nyomni a gerincvelőből kilépő idegeket, amik aztán kihatnak a végtagokra is.

Kéztőalagút-szindróma

Akkor jelentkezik, amikor a csuklónál lévő járatban haladó középideg (nervus medianus) az ujjhajlító inak gyulladása miatt nyomódik. Ez kezdetben zsibbadással és fájdalommal jár.

Perifériás neuropátia

Az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek betegségét foglalja össze, aminek számos típusa van. Ebben az esetben az idegkárosodás okozza a  zsibbadást.

Cukorbetegség

A tartósan magasan vércukorszint is károsítja az idegeket, ami zsibbadást idézhet elő.

Pajzsmirigyproblémák

A pajzsmirigybetegségek főként súlyproblémákkal, hajhullással, fáradékonysággal jelentkeznek, de kézzsibbadás is előfordulhat főként (kezeletlen) pajzsmirigy-alulműködés  esetén.

Alkoholos neuropátia

A túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás is károsítja az idegeket, ami aztán fájdalomként és bizsergésként hallat magáról a végtagokban.

Ciszta

A csukló vagy a kéz ízületei vagy inai mentén növő ganglionciszták is nyomhatják az idegeket, ami zsibbadást okoz.

A fentieken kívül olyan betegségek tüneteként is szerepel, mint a sclerosis multiplex, lupus, Lyme-kór, AIDS vagy a szifilisz, ezért mindenképp kérjük szakember segítségét a pontos diagnózis megállapításához!

Ha a zsibbadás hirtelen jön és kiterjed az egész karra, amit súlyos fejfájás és/vagy beszédzavar kísér, azonnali segítségre van szükség!

Forrás: healthline