Tehetünk azért, hogy a világ jobb hely legyen!

Az empátia az a képesség, amely segít megérteni a minket körülvevő világot, a mások helyzetét. Felismerjük mások érzéseit, belebújunk egy kicsit a cipőjükbe és máris jobban megértjük őket. Akiben van empátia, abban van megértés. Ez az ellenszere az előítéleteknek, a céltalan gyűlölködésnek, a folyamatos ítélkezésnek.

Az empátia már egészen pici korban megjelenik, és később sem hagy el, ha foglalkozunk vele. Olyan erő ez, amelyet a saját hasznunkra és másokéra is kamatoztathatunk.

Könnyebb a konfliktusokat kezelnünk, ha a másik szemszögéből is megpróbáljuk nézni a dolgokat. Ha sikerül megérteni másokat, sokszor könnyebb letennünk a saját terhünket is, hogy ne cipeljük a neheztelés súlyát.

Ha odafigyelünk másokra, nyitottnak maradunk, ez építően hat a saját lelkünkre is. Megóvhat a megkeseredéstől, segíthet a nyugodt szemlélődés szemüvegén át nézni a világot.

Ha kedvesek vagyunk egymással, ha törődünk, ha tolerálunk, ha megértünk, ha segítünk, a szűkebb és tágabb környezetünkben is jobb lesz az élet!