Lendülj formába!

Egy nagymama, nem törődve az évei és kilói számával lett az első nő, aki San Francisco híres hídjától, a Golden Gate-től a Farallon-szigetekig úszott – megtéve ezzel közel 50 km-t a nyílt vízben. Az egykori főiskolás úszó 24 éve nem edzett, de most újra felvette a fonalat, bátran vágott neki a medúzákkal, cápákkal teli hideg víznek – mindezt védőöltözet nélkül.

Amy Appelhans Gubser a segítő hajók mellett ereszkedett vízbe hajnali 3:27-kor és 17 órával később, éjjel ért partot Farallons-ban. A Maratonúszók Szövetségének megfigyelője is szemmel tartotta őt, és bár rekordja még hitelesítés alatt van, de ő az első nő, aki 3 sikertelen kíséret után teljesített a távot és mindkét nemből az első, akinek sikerült a hídtól a szigetig úsznia ellenkező irányban. A 2 férfi versenyző a másik irányból teljesítette a távot.

A kaliforniai nagyi a köd és az árapály miatt az úszás legnagyobb részén mintha az érzékszerveitől megfosztva, egy buborékban lett volna, alig valamit látott. A legtöbb ember folyamatosan rettegett volna a cápától, az asszony viszont ettől egyfajta meditatív állapotba került, amit csak a 30 percenként érkező nassolni valók törtek meg.

Gubser nem viselt neoprént, pedig az némi meleget és felhajtóerőt biztosított volna számára. Elmondása szerint ez az öltözék felsérti a bőrét és úgy vélte, hogy nem tanácsos a cápák közelében vérző bőrfelülettel úszni.

Az úszás kezdetekor a víz hőmérséklete 5 Celsius fok körül mozgott, ez pár fokkal feljebb kúszott. Gubser folyamatosan 61-es csapásszámmal úszott és közben csirkehúslevest, barackkonzervet, forró csokit és krumplit evett. Kétszer is megcsípték a medúzák, de még így sem adta fel az úszást.

Amy azt reméli, hogy a példája inspiráló lesz másoknak is: hogy idősödve, némi túlsúllyal küzdve is képesek vagyunk túllépni a saját határainkon.

A kiemelt kép illusztráció.