Napi 12 szem mandula.

Az olajos magvak, dió- és mogyorófélék jótékony hatásait vizsgálta komolyabban egy kutatócsoport Bostonban, klinikai és egyetemi szakemberek bevonásával. Elsősorban az összefüggéseket elemezték, a különböző diófélék fogyasztása és a hosszútávú súlygyarapodás között.

Azt tudjuk (és bizonyára magunkon is tapasztaltuk már), hogy idősödve egyre több súly marad rajtunk, nehéz tartani a „lánykori” alakunkat.

A mostani vizsgálat során viszont a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy egy maréknyi diófélét naponta elfogyasztva (kb. 12 szem mandulát, vagy 10 dió felét jelenti ez) kevesebb plusz kiló rakódik fel ránk és kisebb a kockázata az elhízásnak is.

Számos egyéb tényező játszik szerepet a kérdésben. Amikor az emberek rákapnak a diófélékre, mogyoróra, mandulára, általánosságban is egészségesebbé válik az étrendjük. Kevesebb feldolgozott, kész ételt vesznek magukhoz, mellőzik a zsírt, és a cukros dolgokat. A diófélékben található fehérje és rost eltelíti őket, ezért hosszabb ideig bírják újabb étkezés nélkül, és kevésbé sóvárognak étel után. Az is hozzájárulhat a mértéktartó mogyoróevéshez, hogy meg kell alaposan rágni, azaz több munkát igényel ezen ételek elfogyasztása, mint a chipsek bekapása.

Miközben az elhízás igazi népbetegség, a hasznos kis étrendi trükkök megismerése jelentős különbségeket eredményezhet A diófélékben az a nagyszerű, hogy rengetegen szeretik őket a gyerekek és a felnőttek között egyaránt, nem kell az embereket rábeszélni a fogyasztásukra.