A növények gyógyereje.

Az amerikai Glenn és Phyllis Ribblett szinte az egész életüket együtt töltötték, közösen kertészkedtek kinn és benn egyaránt. Amikor 55 évvel ezelőtt közös otthonukba költöztek, nem volt kérdés, hogy kertészkedni fognak, mégpedig munkamegosztás szerint. A férj a zöldségekért felelt, míg a feleség a virágpompás díszkertért. Valamikor a kertjük olyan volt, mintha egy virágbemutató helyszíne lenne.

Az elmúlt években sok mindent meg kellett változtatniuk, miután az asszony stroke-ot kapott, a férj pedig csaknem teljesen elveszítette a látását. Egy valami azonban nem változott: a növények iránti rajongásuk.

Phyllis még a szüleitől és nagyszüleitől örökölte a növények szeretetét, ő maga egy farmon nőtt fel.

Az asszony most már nem kertészkedhet a betegsége miatt, azonban mindent felügyel. Kerekesszékében ülve gyönyörködik a virágokban. A virágokból erőt, gyógyírt merít.

Glenn is hosszú kertészmúltat mondhat magáénak, egykoron, már 12 éves korától a családi üvegházakban dolgozott. Sok mindent érzésből csinál a kertben, így természetesen előfordul, hogy hibázik.

Glenn részlegesen vak, de formákat és színeket lát, némileg részleteket is, de mindez nem tartja vissza attól, hogy ne tevékenykedjen aktívan a kertben. „Az elmúlt két és fél évben mindössze egy növény pusztult el” – meséli büszkén. A férfi úgy fogalmaz, hogy számára a virágoktól válik egy ház otthonná.

A hatalmas veteményes, ami segített az 5 gyereket nevelő családot is ellátni élelemmel, most már üresen áll. A fókusz inkább a beltéri növényekre terelődött át. A napos veranda tele van karácsonyi kaktusszal, illetve más szobanövényekkel. Az utcafronti ablakokban gyönyörű orchideák pompáznak. Az asszonynak érdekes módszere van ezek öntözésére: 3 jégkockát tesz minden héten a közegükre. Havonta egyszer pedig a leveleket kezeli táppal.

Glenn and Phyllis Ribblett of Baldwin have had to change the way they garden over the years. Phyllis had a stroke two years ago and Glenn is partially blind. Phyllis loves orchids and they bloom happily on the front windowsill.

Gyönyörűek a karácsonyi kaktuszok is. Egészen mélyvörös a virágjuk, de előfordul az is, hogy fehér virágot hoznak, rózsaszínes árnyalattal. A veranda egyben télikertként is működik, sok hidegre érzékeny növényt hoznak be ide a téli időszakban.

Glenn and Phyllis Ribblett of Baldwin have had to change the way they garden over the years. Phyllis had a stroke two years ago and Glenn is partially blind. Glenn looks at one of the many Christmas cactus plants that grow in the sun porch.

Az idősödés nem olyan egyszerű, a férfi már 87 múlt, a nő pedig 89 éves. Glenn csatát vívott a bőrrákkal, és egy komolyabb esésének is vannak következményei. Mindezek ellenére Glenn komolyan veszi, hogy a felesége virágaival törődjön. A növények jelentik számukra az életet.

Képek: Doug Oster