Idősek duplán veszélyeztetve.

A demenciához kapcsolódó genetikai mutáció növelheti annak esélyét, hogy az egyén súlyos tüneteket mutat egy esetleges koronavírus-fertőzés esetén – összegezte egy új tanulmány.

A vizsgálatok összefüggést mutatnak a genetikai háttér és a betegség súlyossága között.

Azt már tudjuk, hogy a betegségre sokkal fogékonyabbak az idősek, különösen azok, akik alapbetegségben is szenvednek, és a fertőzés kimenetele is sokkal nagyobb százalékban végzetes az esetükben.

Számos tanulmány jelzi, hogy a demenciában szenvedő páciensek esetében nagyobb a kockázata annak, hogy a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyású (akár halálos) lesz.

A mostani tanulmány azt jelzi, hogy a demencia önmagában is összefügg a lefolyás súlyosságával, nem pusztán a rosszabb állapot, a magas kor vagy az idősek otthona mint élettér miatt. Úgy tűnik, hogy ugyanaz a genetikai mutáció kapcsolódik a COVID-19 fertőzés súlyosságához, mint a demenciához.

Köztudott, hogy világszerte nagyon magas a halálozási arány az idősotthonokban. Noha nem minden ott lakó szenved demenciában, nagyjából a fele igen a különböző becslések szerint. Az angliai Exeteri Egyetem és az amerikai Connecticuti Egyetem kutatói olyan adatokat elemeztek, amelyek 500 ezer ember egészségügyi mutatóit tartalmazták (48 és 86 év közöttiekét). Azon páciensekre fókuszáltak, akiknek európai őseik voltak, és így megvan bennük az ApoE gén egy változata, amit e4-nek neveznek, és amely bizonyítottan növeli a demencia kockázatát.

Az érintett 383 ezer betegből 9022 két példányban tartalmazta az e4-et, míg 223 ezren két kópiában hordozták az e3-nak nevezett variánst. Az e4 gént hordozók veszélyeztetettebbek az e3 gént hordozókkal összehasonlítva a demenciával szemben.

A csapat ezután a 2020. március 16. és április 26. közötti pozitív koronavírusteszteket vizsgálta, a tesztelések főként kórházakban történtek, ami arra utal, hogy súlyosabb megbetegedések álltak mögöttük.

Miután a kutatók számos tényezőt figyelembe vettek, például a kort és a nemet, azt találták, hogy azok, akik az e4 variánst hordozták, több mint kétszer kitettebbek voltak a súlyos koronavírus-fertőzésnek azokkal szemben, akik az e3-at hordozták.

Az eredmények a kezelések változtatásához vezethetnek. Rámutatnak arra, hogy a genetika is befolyásolja, hogy egyes emberek miért maradnak még 100 évesen is aktívak, miközben mások 60 körül egészségileg és szellemileg is hanyatlásnak indulnak.