Mindenes.

Monowi egy parányi falu Nebraska államban, aminek egyetlen lakója maradt. Elsie Elier 87 évesen a település polgármestere is egyben. Nem lehet stresszes állás, a döntéseket ugyanis csak saját magával kell megbeszélnie. Persze rá hárul az összes adminisztráció is, ő intézi a felújításokat, karbantartásokat, a könyvelést és ő kér és kap engedélyt az alkohol árusítására is. Ugyanis Elsie egyben a település bisztrójának tulajdonosa és vezetője is.

Elsie egy mobilházban (az egyetlen lakható épületben) lakik az útmenti bisztró mellett, amit ő üzemeltet. De egyben ő működteti a könyvtárat is, ahol 5 ezer kötet maradt az olvasásért rajongó, néhai férje után. Sajnos Rudy 2004-ben elhunyt, azóta Elsie egyedül él.

Fotó: Rick Wilking / Reuters

Monowi persze nem volt mindig ilyen kihalt, az 1930-as években virágzott a település, akkoriban 130-an éltek itt. Azóta a fiatalok elvándoroltak a jó állás, könnyebb pénzkereset reményében.

Elsie élete igen szürreális. A koronavírus járvány nem nagyon érinti, remekül tartja a távolságot is. Évente egyszer beszedi az adókat magától, hogy fedezze a 4 utca közvilágítását karbantartásokat.

Fotó: Flickr / Overduebook
Fotó: Rick Wilking / Reuters

Napjai egyébként egyáltalán nem álmosak, keddtől vasárnapig a bárban dolgozik reggel 9-től akár este 9-ig, sőt 11-ig is. Sokan állnak meg itt útközben, ahogy áthaladnak a településen, egy hamburgerre vagy egy kávéra.

Fotó: Daniel Johnson / www.eater.com
Fotó: Rick Wilking / Reuters
Fotó: Bkell / Wikimedia

2011 óta hétfőnként szabadnapot tart, akkor ugyanis daganattal diagnosztizálták. Ezen a napon intézi az otthoni ügyeit, az adminisztrációt és pihen. Csak ritkán főz magának, általában szendvicset eszik. Valójában egész nap talpon van, leülni sem nagyon van ideje. A 90 felé közeledve, egyedüli lakosként sem mondható unalmasnak az élete.