Sarokba rejtve.

Világszerte több millió embert érint a demencia és az Alzheimer-kór. A leépülés, szellemi hanyatlás memóriavesztéssel, viselkedés- és gondolkodásbeli nehézségekkel jár. A tünetek fokozatosan romlanak, évek alatt oda juthat a beteg, hogy a legegyszerűbb napi feladatokat sem képes elvégezni.

A kór tájékozódási nehézségeket okoz, a betegek elveszítik azt a képességüket, hogy időben és térben megfelelően elhelyezzék magukat. Bárhol is vannak, kényelmetlenül, bizonytalanul érzik magukat, ez idegessé, feszültté, zavarttá teszi őket. Sajnos, ha nem tudjuk megfelelően „őrizni” a nap 24 órájában szeretteinket, ilyenkor előfordulhat az is, hogy útra kelnek, elindulnak valahova, majd elvesznek.

Egy japán cég új találmánya most forradalmasíthatja az eltűntek keresését, és biztonságot nyújthat az aggódó családtagoknak.

A készülék minden olyan esetben értesíti a szeretteket, amikor a páciens cipőt húz és elhagyja az otthonát. A Wish Hills vállalat újdonsága, a ’GPS Dokodemo Shoes’ névre keresztelt készülék GPS koordináták segítségével határozza meg a beteg helyzetét.

A feltaláló cég idősotthonok működtetésében is érdekelt, ezért van tapasztalatuk arról, hogy az elkóborlás milyen veszélyeket rejt. A kis készüléket a speciális cipő bal sarkába építik be, és okostelefon vagy táblagép segítségével nyomon tudjuk követni a viselőjének mozgását.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a betegek, amikor elindulnak a nagyvilágba, nem visznek magukkal okostelefont, vagy órát, ami alapján lokalizálni lehetne, hogy merre járnak. Cipőt ugyanakkor húznak, ezért is egy jó lehetőség, ha annak segítségével követjük őket.

Ha az idős ember 50, 100 vagy 500 méterrel távolabb megy a házától, a készülék egy figyelmeztetést küld a közeli hozzátartozó okostelefonjára, majd térkép segítségével be is azonosítja a tartózkodási helyet.

Sajnos az okoscipő még csak Japánban elérhető, és ott is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, mert egyetlen pár kb. 100 000 Ft-ba kerül.