Példát mutat mindenkinek.

Nandu Ks egy indiai fiatalember, aki régóta szeret szenvedélyesen fotózni. A mérnök most már azt is elmondhatja magáról, hogy a hobbijával sikerült jobbá tennie egy ember életét.

Nandu egy bérelt kamerával sétált, témát keresve a falvak közt. Egy szép napon egy hídhoz jutott, ahonnan a vizet kémlelte. Hamarosan felfigyelt egy férfira, aki csónakban evezett és valamit gyűjtött a vízből. Az idős ember N. S. Rajappan volt és kisvártatva kiderült, hogy évek óta műanyag palackokat szed ki a folyóból, némi jövedelem reményében. A férfi bénultan éli az életét, mivel 5 éves korában a gyermekbénulás mozgáskorlátozottá tette. Ez azonban nem akadályozza meg abban, hogy tevékenyen töltse a napjait: kis hajójában ülve végigevez a Vembanad-tavon és összeszedi a plasztikhulladékot.

A 69 éves férfi mankó nélkül húzta magát a Meenachil-folyóig, ahol átült a szerény kis csónakjába. Nandu észrevette, hogy a bedobált palackokat halássza ki a vízből. Mint kiderült, rettentő kis összeget kap ezért, azonban neki mégis elegendő egy étkezésre.

Az idős férfi nem tartja olyan jelentősnek a cselekedetét. „Valakinek ki kell szednie a szemetet a vízből… megteszem, ami lehetséges.” – fogalmaz.

Nandu a szívet melengető történetet és a képet feltöltötte egy Facebook oldalra, ahol rengetegen felfigyeltek rá, többek között az ENSZ Környezetvédelmi Programjának vezetője. „Tegyük híressé ezt az embert.” – adta ki a jelszót.

Fotó: Pro Media, Nandu Ks

A lavina pedig elindult: maga az indiai miniszterelnök, Narendra Modi is megemlítette a rádióban  Rajappan erőfeszítéseit. Arról beszélt, hogy a férfi emlékeztet bennünket a felelősségünkre és hogy mindnyájan inspirációként kell, hogy tekintsünk rá.

Természetesen ezután a történet bejárta az egész világhálót. Az idős ember híre sokakhoz eljutott, rengetegen küldtek ajándékot neki. Kapott egy új motorcsónakot és elkészültek a tervek egy kis otthon létrehozására is, hogy többé ne abba a folyóparti kunyhóban kelljen meghúznia magát, amit a vihar is alaposan megtépázott. Egy cég jóvoltából pedig motorral hajtott kerekesszékhez is hozzájutott.

Fotó: Pro Media, Nandu Ks

A fotós és alanya barátokká váltak. Nandu úgy érzi, hogy ez a hivatása lényege: megmutatni valamit a nagyvilágnak.

Mindez pedig egyetlen fotó miatt történt. Hiszen előfordul, hogy egy Ember nagyságáról ez is mindent elmond.