A testedet bizonyára elég jól ismered, hiszen benne élsz, de mégis egészen biztosan van új a nap alatt a működésével kapcsolatban.

Az emberi test egy rettentően komplex szervezet. A tudósok minden nap fedeznek fel újabb és újabb apróságot, ami segít megérteni, hogyan is működik. Sokat tudunk róla, de mégis van, ami az újdonság erejével hat.

A pislogás egy pici pihenő

Korábban úgy tartották, hogy csak a szem nedvesen tartása miatt van rá szükség, azonban ilyenkor pihen egy kicsit a látószerv. Ez idő alatt töltődnek fel, ami segíti a fókuszálást.

Az emberek ragyognak

Amikor valaki azt mondja neked “csak úgy ragyogsz”, akkor nem is téved. Az emberi test valóban bocsát ki fényt, azonban az szabad szemmel nem látható.

A gyomorsav a borotvapengét is feloldaná

Bár reméljük senkinek nem jut eszébe lenyelni! A gyomorsavnak azonban olyan erős a maróképessége, hogy 24 óra alatt 63 százalékkal csökkentené a penge méretét.

A tüsszentés akár 4 méterre is elér

Szóval nem csak az fertőzhet meg, aki közvetlen mellettünk tüsszent, hanem a szoba túloldalán ülő ember is.

A fülzsír hasznos

Bár sokféleképpen próbálunk megszabadulni tőle, mégis jótékony, ha marad belőle. Védi a belsőfület a fertőzésektől, szennyeződésektől.

A csontjaid egy részét elveszíted, mire felnősz

300 csonttal születünk, de mire befejezzük a növekedést és felnőttkorba lépünk, már csak 206 csontunk lesz.

A körmök egyre gyorsabban nőnek

Ahhoz képest, amilyen tempóban nőttek 50 vagy 70 évvel ezelőtt. Ez fehérjében gazdag táplálkozás miatt lehet.

Megváltozik az ízérzékelés a korral

Az ízlelőbimbók komoly átalakuláson mennek át idővel. A nők 50, míg a férfiak 60 éves kor körül kezdik érezni, hogy nem úgy és nem az ízlik, ami korábban.

A nyelvlenyomat egyedi

Épp úgy, mint az ujjlenyomat. Bár valljuk be, nyelvlenyomatot nem olyan gyakran hagyunk.

A csontjaink erősebbek, mint az acél

Akinek már tört el valaha is csontja, az persze nem így érzi. De a Discover Magazine szerint az emberi csont nyomástűrése és erőssége jobb, mint egy ugyanakkora acélrúdé. Az összes közül a combcsontunk a legerősebb.

A májad az egyetlen szerv, ami képes regenerálódni

Vagyis mondjuk úgy, hogy visszanőni, ha egy részét elvesztjük. A májsejtek képesek a gyors reprodukcióra.

Ugyanolyan szőrösek vagyunk, mint a csimpánzok

Legalábbis számokban. Ugyanannyi szőrtüszővel rendelkezik a bőrünk négyzetcentiméterenként mint nekik, de nálunk a haj és a piheszőrök más látványt nyújtanak.

Forrás: BestLife