Szemléletváltás kell.

Nehéz a mai szülők dolga: a legtöbbjüknek elege van abból, hogy a gyerekek függenek az elektronikus kütyükön. Már egészen kis korban naphosszat ott a mobil, a tablet a kezükben. Persze könnyű az okoseszközöket okolni mindenért, azonban nem árt mélyebbre ásni, és megkeresni a probléma gyökerét.

Rengeteg gyerek komoly függőségben van a különböző számítógépes játékoktól és a közösségi oldalaktól. Nagyon nehéz, szinte lehetetlen mással lekötni a figyelmüket – panaszkodnak a szülők. Természetesen nem feledhetjük a szülők felelősségét a kérdésben: egyfelől a saját példamutatásuk is hagy maga után kívánnivalót, másrészt annyira féltik a gyerekeket, hogy szinte nem is engedik egyedül utcára őket. Nem mehetnek önállóan iskolába, nem játszhatnak a szabadban, mert túl veszélyesnek ítélik a felmenők, saját idejüket sem tanulják meg beosztani, mert beosztja helyettük anya, papa.

Ezek után talán nem is meglepő, hogy a csemeték visszahúzódnak az online térbe – egy olyan helyre, ahol szabadon mászkálhatnak, és maguk dönthetnek bizonyos kérdésekben.

A látszólag biztonságban, a négy fal között játszó gyerekekre persze valójában sokkal több veszély leselkedhet, mint az utcán bicajozó, fára mászó társaikra.

A szakértők szerint igazából a gyerekeknek mindössze 3 dologra lenne szükségük a sok digitális kacat, kütyü helyett.

Sajnos ezeket a mai modern szülők nem mindig tudják nekik megadni. Pedig annyira fontosak lennének a szervezetük számára, mint a nélkülözhetetlen tápanyagok. Amennyiben ezeket nem kapja meg az elméjük, akkor a hiányt a virtuális térben igyekeznek majd pótolni.

A 3 alapvető dolog az autonómia (önállóság), a kompetencia (ismeretkör) és kapcsolat. Vagyis a gyereknek szabadságot kellene abban adni, hogy saját választásuk legyen, és hogy maguk dönthessék el, hogy mire fordítanak figyelmet. Akkor is sikerélményt kellene biztosítani, ha nem illenek bele az oktatási rendszer által elvárt skatulyákba. Azt kellene érezniük, hogy fontosak mások számára, mindez a szabad játékon és a személyes kapcsolatokon alapuló időtöltésen keresztül fejlődik.

Ez egy erős figyelmeztető üzenet azon szülők számára, akiknek a gyerekei folyamatosan az online térben barangolnak. Igenis, muszáj korlátozni a képernyő előtt töltött időt, hogy helyette a valós életben tudjanak barátkozni, önállóan cselekedni, döntéseket hozni.