Minden, amit rendszeresen csinálunk, szokásunkká válik.

Vannak ismétlődő tevékenységek, amelyek örömet hozhatnak az életünkbe és vannak rutinszerűek, amelyek rombolhatnak, ezért fontos rajtuk mihamarabb változtatni. Még ha apróságokról is van szó, ne hagyjuk, hogy ezek a megszokás miatt a részünkké váljanak, mert tönkretehetik a kapcsolatunkat, házasságunkat:

Folyamatos kritizálás

Ha elfelejtjük meglátni a másikban a jót, könnyen ragadnak el az akár hétköznapi bosszúságok is. Senki sem szereti azt hallgatni folyamatosan, hogy mindent rosszul csinál, vagy mindenről ő tehet. Ha elmosogatott, a szemet ugyan miért nem vitte ki? Pedig egy egyszerű “köszönöm” és a kérés, hogy “a szemetet is vidd ki, légy szíves”, többet használhat a jó kapcsolatnak.

Hatalmas apróságok

Ádáz vita a vécédeszka vagy a fogkrémes tubus miatt… Tényleg akkora súlya van? Nem szabad minden apróságból vitát kirobbantani, főleg, ha nem is az a probléma gyökere.

Ha természetessé válik a másik kedvessége

Mivel minden reggel megcsinálja a kávém, már nem kerekítünk ennek nagy feneket, pedig fontos lenne a másik tudtára adni, hogy értékeljük az erőfeszítéseit. Akkor is, ha már megszokássá vált, akkor is, ha csak egy apróságról van szó.

A múlt felemlegetése

A több napos, hetes, hónapos vagy éves hibák újra és újra felemlegetése rettentően romboló. Ha régebben történt és sikerült orvosolnunk, akkor ne vegyük elő többé! Minél tovább élünk együtt valakivel, annál hosszabb lesz mindkettőnk elkövetett hibáinak listája. Oldjuk meg, oldjuk fel, kérjünk bocsánatot és lépjünk tovább!

Ha figyelünk arra, hogy ezek a rossz szokások ne üssék fel a fejüket, könnyebben élhetünk hosszú távon boldog párkapcsolatban.