A táplálkozási szakértők első tanácsa az szokott lenni, hogy együnk több zöldséget, gyümölcsöt.

Amikor valaki rászánja magát az életmódváltásra és valóban igyekszik egyre több nyers vagy főtt zöldséget fogyasztani, gyakran szembesül az érzéssel, hogy bizony sok közülük nagy mennyiségű gázt termel a belekben. Ez az ártalmatlan kis szellentésektől kezdve az erős közérzetromláson át az erős hasi fájdalmakkal járó szélgörcsig igen változatos tünetekkel jelentkezhet. Ha valaki a zöldségek fogyasztása után a fájdalomtól meggörnyedve szenved, valószínű, hogy nem sokáig fog kitartani a lelkesedése az egészséges táplálkozás iránt. Ahhoz, hogy ez ne forduljon elő, az erre érzékenyeknek javasolt a következő zöldségek fogyasztása, amelyek nem puffasztanak:

Uborka

Ugyan alacsony a rosttartalma, de magas a folyadéktartalma, ezért bátran lehet belőle fogyasztani. Érdemes héjastól az alapos mosást követően, hogy a sok vitamint és antioxidánst is elfogyasszuk, ami benne található.

Cukkini

Minimálisan gázképző, viszont sokrétűen felhasználható. Önmagában nem egy kimondottan ízes zöldség, de sütve, főzve, lecsóba, kirántva vagy épp süteménybe keverve is megállja a helyét.

Spárga

A spárgában található egy aszparagin nevű anyag, ami természetes vízhajtóként működik. Ne fogyasszunk belőle túl sokat egyszerre!

Avokádó

Bár önmagában fogyasztva olyan, mintha kézkrémet ennénk, guacamole-ként (avokádókrém) elkészítve pirítóssal is kiváló finomság. A benne található zsiradék segíti a vitaminok és ásványi anyagok jobb felszívódását a szervezetünkben.

Leveles zöldségek

Mint például a spenót vagy saláta, amelyek magas rosttartalmukkal hozzájárulnak az egészséges emésztéshez. Segítenek megakadályozni a vízvisszatartást, alacsony kalóriatartalmuk miatt bátran fogyaszthatóak.

Savanyú káposzta

Míg a káposzta nyersen vagy megfőzve fogyasztva igen is puffasztó lehet, erjesztett formában már inkább csak a pozitívumait érezhetjük.

Forrás: Hearst