Azon túl, hogy finom, számos pozitív hatása van a testünkre.

A magyar konyhában gyakran megtalálható a fokhagyma. Ízesítőként, szárítva, nyersen, sütve, főzve, savanyúságban, sokféleképpen találkozhatunk vele. Fogyasztása javasolt is, mert segít megőrizni az egészségünket.

A fokhagyma csökkenti a vérben a rossz koleszterin szintjét, gyorsítja a test anyagcseréjét, csökkenti a véralvadást, baktérium- és gombaölő hatása van, csökkenti a vérnyomást, hogy csak párat említsünk.

Azzal, hogy segít megtisztítani a májat, javítja a vérkeringést, és erősíti az immunrendszert, sokat javíthatunk az egészségügyi állapotunkon a rendszeres fogyasztásával.

Bár egy fokhagymás lángos oltári finom, azok, akik nem rajonganak az ízéért, fogyaszthatják koncentrátumként is kúraszerűen:

1 liter 70%-os alkoholba tegyünk 35 dkg megtisztított és darabolt fokhagymát és lezárva 10 napig áztassuk. Ezután jöhet a szűrés, majd az így nyert a folyadékot 3 napra tegyük vissza a hűtőbe. Ha jól sikerült, akkor zöld folyadék az eredmény.

Ebből kell majd vízzel bevenni húsz perccel az étkezések előtt:

Az első napon egy csepp a reggeli, két csepp az ebéd, és három csepp vacsora előtt.

A másodiktól a hatodik napig növelni kell a napi adagját, amíg 15 csepp lesz a reggeli előtt, 14 az ebéd előtt és 13 vacsora előtt a mennyiség.

A hetedik naptól a tizedik napig csökkenteni kell reggelente három cseppre, ebéd előtt 2 cseppre és vacsora előtt egy cseppre.

Azoknak, akik kihagynák az alkoholt, is van megoldás:

1 liter tisztított vízbe rakjunk fokhagymát úgy, mint az előbb, de ebben az esetben a tűzhelyre is kell tenni az első rottyanásig, de nem szabad forralni! A kihűlt, leszűrjük és rakhatunk bele frissen facsart citromlevet is. 

Minden esetben hűtőben tároljuk és rázzuk fel fogyasztás előtt!

Bár a fokhagyma fogyasztás jótékony hatású, nem helyettesíti az orvosi kezelést!