A felfekvés sajnos gyakori probléma, sok fekvőbeteg életét keseríti meg.

Bizonyos gyógynövények hatóanyagai azonban hatékony segítséget nyújtanak mind a megelőzés, mind a kezelés során.

Az említett hatóanyagok akkor tudják legeredményesebben kifejteni jótékony hatásukat, ha egy:

 • kutató orvosok bevonásával összeállított,
 • a legkorszerűbb gyártástechnológiával előállított,
 • klinikailag tesztelt bőrregeneráló készítmény segítségével juttatjuk el őket a kezelendő bőrfelületre.

A felsorolt feltételeknek tökéletesen megfelel a dermolex bőrregeneráló gél, amelyet a  Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Kar Orvos- és Gyógyszertudományi Centrum Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikája is véleményezett.

Cikkünk első részében áttekintjük a dermolex gélben található gyógynövényeket, valamint ezek gyógyító hatásait. A második részben pedig a felfekvés megelőzésével kapcsolatban adunk néhány hasznos információt és praktikus tanácsot.

Hasznos gyógynövények a felfekvés ellen

Az alábbiakban sorra vesszük a dermolex gél összetevői közül azokat a gyógynövénykivonatokat, amelyeknek kulcsszerepük van a felfekvés megelőzésében és kezelésében.

Aloe vera

Az aloe vera, vagy orvosi aloé túlzás nélkül szinte csodaszer a beteg bőrfelület számára. A növény Dél-Afrika és Madagaszkár területén őshonos, de ma már a világ más tájain, például a Földközi-tenger vidékén is termesztik. Az aloe vera vastag, húsos, zselés állagú levelei és a bennük lévő keserű váladék számos kedvező tulajdonsággal rendelkezik. Néhány példa:

 • gyulladáscsökkentő,
 • fájdalomcsillapító,
 • hidratáló,
 • bőrnyugtató, viszketést csillapító, hűsítő,
 • antibakteriális védőréteget képez a bőrön, amely alatt könnyebben gyógyulnak a sebek,
 • stimulálja a kollagéntermelést,
 • ideális irritált és gyulladt bőr kezelésére.

A dermolex gél az orvosi aloe levelének kivonatát tartalmazza.

Bíbor kasvirág

Az Észak-Amerikában őshonos bíbor kasvirágot már az indiánok is használták gyógyításra, de a mai napig kedvelt gyógynövény. Számos jótékony, pl. immunerősítő hatása mellett külsőleg alkalmazva kiváló gyulladásgátló, különösen nehezen gyógyuló sebek, fekélyek esetében. A dermolex gélben a bíbor kasvirág virágzatának kivonatát használják fel.

Közönséges bojtorján

Nevezik nagy bojtorjánnak is, de a köznyelvben lapulevélként is emlegetik. Ennek a gyógynövénynek is sokféle gyógyhatása ismert, a dermolex gélben gyökerének kivonata található meg. A közönséges bojtorján hatóanyagai megnyugtatják az irritált bőrt és gyulladásgátló hatásuk is van, így hatékonyan segítik a felfekvés tüneteinek megelőzését és kezelését.

Közönséges cickafark

A közönséges vagy orvosi cickafark Európa és Ázsia rétjein tömegesen fordul elő. Az egész növény nagyon kellemes illatot áraszt. A cickafark virágai piros és fehér színűek is lehetnek, gyógyászati célokra utóbbiakat használják.

Felsorolni is nehéz, mennyi mindenre jó a cickafarkfű, de külsőleg ekcéma, gyulladások, aranyér, nehezen gyógyuló sebek, fekélyek kezelésére alkalmazzák. A dermolex gél a teljes növény kivonatát tartalmazza.

Apró csalán

A közönséges bojtorjánhoz hasonlóan ez is egyszerre gyom- és gyógynövény. Teáját évszázadok óta fogyasztják ízületi betegségek ellen, de számos egyéb panaszra is hatásos. Friss hajtásaival reumás betegek testét is csapkodták. Gyökereinek és leveleinek kivonata hatékony kiütések ellen, emellett gyulladáscsökkentő hatású. A csalánszőrökben található egyes anyagok pedig enyhén irritálják a bőrt, ezáltal felpezsdítik a vérkeringést. A dermolex gél az aprócsalán levelének kivonatát tartalmazza.

Közönséges nyír

A közönséges nyír Európában és Ázsia egyes részein, elsősorban a tajgán honos. A nyírfalevél teája kiváló vizelethajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő, de ismert görcsoldó és fertőtlenítő hatása is. Reuma ellen is alkalmazzák. A dermolex gél összetevői között a közönséges nyírfa levelének kivonatát is megtaláljuk.

Orvosi zsálya

Mediterrán növény, Magyarországon nem őshonos, de gyógynövényként termesztik. Örökzöld, illatos cserje, régóta népszerű fűszer- és gyógynövény. Leveleinek forrázata illóolaj- és cseranyag-tartalmuknak köszönhetően fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladásgátló hatású. Emellett vértisztító hatása révén külsőleg nehezen gyógyuló sebeket is hatékonyan kezelhetünk vele. Ilyen például a visszeres eredetű lábfekély, az ekcéma, az égési sérülések, a pikkelysömör és a felfekvés. A dermolex gél a növény leveleinek kivonatát tartalmazza.

A felfekvés megelőzése

A felfekvés (decubitus, nyomási fekély) egy fekvőbetegeket sújtó szövetkárosodás, ami igen fájdalmas lehet. A bőr és bőralatti szövetek helyi sérülésének, súlyos esetben elhalásának oka, hogy a hosszú ideig tartó fekvéssel járó betegségek során fekélyek jelennek meg. Ezek arra vezethetőek vissza, hogy ha napokig, hetekig koncentrálódik a test egy bizonyos pontjára a testsúly, az akadályozza az adott terület megfelelő vérellátását.

A felfekvés megelőzése jóval könnyebb, mint a kialakult betegség kezelése. Néhány praktikus tanács, amire érdemes odafigyelni:

 • Ne feledkezzünk meg róla, hogy a beteg testhelyzetét minimum kétóránként változtassuk.
 • Használjunk olyan eszközöket – decubitus párnákat, matracokat -, amelyek segítenek a kritikus felületek tehermentesítésében.
 • Az esetleges piros foltokat a bőrön kezeljük speciális, felfekvés elleni hidratáló készítményekkel – ebben a dermolex gél is jelentős segítséget nyújthat.
 • Mindig tartsuk tisztán a beteg ágyát és bőrét, különös tekintettel az egymással érintkező bőrfelületekre.
 • A beteg masszírozása is segíthet a vérkeringés felpezsdítésében – az így kialakuló vérbőség a decubitus kialakulása ellen hat.

Reméljük, sikerült néhány hasznos információval és tanáccsal szolgálnunk a gyógynövényes készítmények hatásaival kapcsolatban a felfekvés megelőzését illetően. Fontos azonban, hogy a házilagos kúra és ápolás mellett mindig kérjük ki szakápoló, szakorvos segítségét, tanácsát is.