Hazánk első villamosított lakóházában.

Hollywoodban mindenki magyar-tartja a mondás, ha ez túlzás is, annyi biztos, hogy az egyik legismertebb ‘hazánkfia’ mai napig Tony Curtis. A Bernard Schwartz néven született színész már New Yorkban látta meg a napvilágot, ám szülei, Schwartz Manó és Klein Ilona Mátészalkáról emigráltak a tengerentúlra.

Tony büszke volt gyökereire, kétszer is járt Mátészalkán, felkereste a kisvárost, amiről szülei annyit meséltek neki.

Lánya, Jamie Lee Curtis pedig már az emlékszobát is látta, a megnyitó előtti napokban. A színésznő könnyekig hatódott, sokszor, sok helyen mesélt már a számára fontos magyar kötődéséről.

2021 nyarán adták át Magyarország első villamosított lakóházában kialakított Tony Curtis Kávézó és Emlékszobát.

A város célja, hogy Mátészalka régi kisugárzását visszahozzák, ennek egyik lepéseként újították fel azt a házat, ami a holokausztig volt azé a zsidó családé, akik a Schwartz névről magyarosítottak Szalkaira. Azt egyébként nem tudni, hogy a két Schwartz család rokonsági kapcsolatban is álltak-e egymással.

A Szalkai család sokat tett a városért, iskolát, kórházat alapítottak, támogatták az irodalmat és a művészetet. Schwartz Mór és családja hiába magyarosította nevét Szalkaira, majd vette fel a katolicizmust, sőt, a város gazdasági és kulturális fejlesztéséért még nemesi címet is kaptak a császártól — a család utódai közül sokan nem élték túl az 1944-es deportálásokat.

A Szalkai (Schwartz) házba Schwartz Jakab vezette be az áramot 1888-ban, New Yorkkal és Párizzsal egy időben, Budapestet öt évvel megelőzve. A Szatmári Múzeum kezelésében lévő épületben ezért kapott helyet egy villamosítástörténeti kiállítás is, valamint egy babagyűjtemény, amely Szamosi Istvánné, nyugdíjas mátészalkai óvónő felajánlásából született. A tervezők célja a régi zsidó kultúra bemutatása mellett az is volt, hogy hűek maradjanak a „Mátészalka: Hollywood bölcsője és a Fény Városa” jelszóhoz.

Az biztos, hogy a kiállítás jól sikerült, Jamie Lee Curtis köszönetet mondott az összes családtagja nevében, hogy a város megőrzi édesapja emlékét és most örök mementót állított neki. A bejáratnál elhelyezett nagyméretű televízión felvételről ő maga köszönti az apja tiszteletére létrehozott emlékszoba leendő látogatóit. A teremben mozigép, Tony özvegye által felajánlott személyes tárgyak, plakátok, filmes díjak, rengeteg fotó, jelmezek is kiállításra kerültek.

Forrás: www.szatmarimuzeum.hu, bennemeloeredet.hu és www.kulter.hu