4 új tag a Magyar Értéktárban.

Bővült a Hungarikumok Gyűjteménye: bekerült a Felső-Tisza-vidéki beregi keresztszemes hímzés. A Magyar Értéktár 4 taggal gazdagodott: a Füvészkert ELTE, a szabolcsi almatermesztés hagyománya, a székely himnusz és a hetési férfi és női viselet is nyilvántartásba került.

A keresztszemes hímzések közül talán a legismertebb a beregi keresztszemes hímzés, országhatáron innen és túl. A beregi keresztszemes hímzés a beregi tájegység jellegzetes hímzési technikája, a beregi textíliák páratlan gazdag motívumkincset őriztek meg. A kézimunkáknak igen változatos a mintavilága, amelyek mindig egységes szerkezetben, csíkot alkotva kerülnek rá a textíliákra. A virágok általában indás szerkezetben képeznek összefüggő sort. Az 1930-as évekig kizárólag piros és kék színt használtak, ezt követően a sokszínű munka vált divattá.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

瀧澤佐和子 (@sawako_takizawa) által megosztott bejegyzés

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

瀧澤佐和子 (@sawako_takizawa) által megosztott bejegyzés

A Hungarikum Bizottság ülését követően, a Hungarikum kiállítóház megnyitója zajlott. A Kiállítóház a Lakitelek Népfőiskolán kapott helyet olyan magyar kémikusokkal, fizikusokkal, űrkutatókkal, feltalálókkal, akik tevékenységük révén hozzájárulhattak ahhoz is, hogy a világ tudományos életében válogatás nélkül becsülik meg az eredeti gondolkodókat és alkotókat.

Mindannyian olyan kiemelkedő, halhatatlan kutatói értéket teremtettek, amelyek jelentést hordoznak. Az előttük való tisztelgés hozzájárulhat a hagyományait számon tartó, egységes nemzeti tudattal rendelkező generációk neveléséhez.

A kiemelt kép illusztráció.