Az alkoholfogyasztás terén elég előkelő helyet foglal el Magyarország.

A kultúra részévé vált a pálinka főzés és fogyasztás, ahogy a többi szeszes ital sokak mindennapjainak a része. A nagyjából 10 millió fős lakosságból 1 millióra becsülik a hazánkban élő alkoholisták számát, bár csak töredékük szerepel a hivatalos adatokban. A jelenség, miszerint minden ünnephez, bulihoz, vagy akárcsak reggelhez kell némi szesz viszont egy valós jelenség. Mindenki rokonságában, ismerősi körében szinte biztos, hogy van valaki, akiről tudjuk, hogy rendszeresen iszik. Persze nem vehetjük egy kalap alá, ha valaki pár naponta megiszik egy pohár bort vagy egy sört azzal, aki semminek nem áll neki, mielőtt bedobna egy felest vagy többet, az alkoholról lemondás viszont mindenkinek jót tesz. Lássuk, mi megy végbe a szervezetünkben, ha egy hónapig nélkülözünk bárminemű szeszt:

Az első hét

Miután már nincs utántöltés, a test méregtelenítő módba kapcsol. Az első három napban nem érzékelhető lényeges különbség (kivéve az alkoholfüggőket, akiknél elvonási tünetek jelennek meg), de a negyediktől már elkezd az ember egy kicsit frissebbé válni, csökken az esetleges fejfájás mértéke és gyakorisága, elkezd pihentetőbben aludni.

Sokan az alvásproblémáikat próbálják kezelni szesszel, mondván, hogy könnyebben elalszanak tőle, ami igaz is lehet, viszont az alvásminőséget elrontja, így hiába alszik el valaki könnyen, ha nem lesz pihentető az alvása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy átlagos éjszaka alatt 6-7 REM fázist ér el a szervezetünk, amivel tud regenerálódni, alkoholfogyasztás alatt viszont csak 1-2 alkalommal valósul meg.

Talán ez a fáradtság okozza az étvágy megváltozását is, így az ital elhagyásával egyre kevésbé lesznek kívánatosak az egészségtelen ételek nagyobb mennyiségben.

A második hét

Ez még mindig az alvásciklus normalizálódásáról szól és annak következményeiről. Elegendő vízfogyasztás mellett (amire valószínűleg az alkohol mellett nem került sor) a test elkezd hidratálódni, a bőr simább és feszesebb lesz, a szem alatti táskák is elkezdenek visszahúzódni, nagy eséllyel csökken a has puffadása és javul a közérzet is.

A harmadik hét

A regenerálódás folyamatában helyreáll a vérnyomás. Akiknek a szesz emelte meg korábban a vérnyomását, azok a harmadik héten már érezhetik, ahogy az kezd visszatérni az egészséges tartományba. Ez javítja a kognitív képességeket, egyre jobban érzi magát a bőrében.

A negyedik hét

Ilyenkorra már általában a máj is szépen is elkezd regenerálódni, az alkohol termelte zsírsejtek száma elkezd csökkenni, több hónap kihagyással (ha nem bombázzuk mértéktelenül gyógyszerekkel, drogokkal, mérgekkel) teljesen helyreáll és hatékonyabban működik majd.

Az egy hónap elteltével energikusabbá, produktívabbá válik az ember, sok esetben elkezd a testsúlya is normalizálódni. Bár a feszesebb bőr, csillogóbb szemek, a püffedtség csökkenése szemmel látható, a legjelentősebb változás mégis a belső szervek tájékán következik be, amik aztán meghálálják, ha megkímélik őket a gyakori alkoholfogyasztástól.

Forrás: DailyMail