A természetben is találhatunk antibiotikumot, nem csak a gyógyszertárakban.

Bár az orvos által felírt gyógyszereket nem helyettesítik, kisebb fertőzések esetén remek szolgálatot tehetnek! Az orvostudomány nagy felfedezése volt a penicillin, majd később a cefalosporinok, tetraciklinek, karbapenemek alkalmazása, de az emberiség valamelyest átesett a ló túloldalára, amikor szükségtelenül is marékszámra kezdte szedni a különféle készítményeket, ezzel táptalajt teremtve a gyógyszerrezisztens baktériumoknak. Minden orvosságnak megvan a maga létjogosultsága, a betegségek függvényében alkalmazzuk őket. Nézzük, mi mindent vethetünk be a házi patikából, amikor nem szükséges gyógyszeres kezelés:

Fokhagyma

Világszerte is ismert, tudományos kutatások is bizonyították már antibakteriális hatását. Salmonella, E. coli és az antibiotikumok egy részére rezisztens tuberkulózis ellen is bevethető. Fogyasztása ezen kívül számos előnnyel jár az egészségünk szempontjából.

Méz

Már az ókori görögök is használták a mézet fertőtlenítésre és a sebek gyógyulásának meggyorsítására, ilyen irányú hatása azóta sem változott. Már egy kiskanálnyi méz is segíthet enyhíteni a torokfájást éppen az antibakteriális hatása miatt.

Gyömbér

Számos baktériumtörzzsel felveszi a harcot, nem mellesleg a hányinger, bizonyos gyomorpanaszok és tengeribetegség ellen is segíthet.

Echinacea (vagy ahogy talán ismertebb, kasvirág)

Már az indiánok is gyógynövényként tartották számon, mára pedig egyre több kutatás bizonyítja, hogy nem tévedtek. Többféle bakteriális fertőzéssel felveszi a harcot, teaként vagy kapszulában is fogyasztható.

Aranygyökér

A kasvirághoz hasonlóan teaként vagy kapszula formában fogyasztható főként légzőszervi és emésztési problémák kezelésére. A bakteriális hátterű hasmenés mellett húgyúti fertőzések és bizonyos bőrfertőzések orvoslásában is hatékony, de más gyógyszerek mellett csak orvosi felügyelettel alkalmazható!

Szegfűszeg

A fogászati problémák kezelésének kiegészítésére használják elsősorban, de kutatások szerint E. coli ellen is hatékony.

Oregánó

Gyulladáscsökkentő hatással bír, serkenti az immunrendszer működését, nem mellesleg remek antioxidáns.

Forrás: Medical News Today