Magot az internetről?

Április közepén egy Facebook felhasználó (StorieSpot) különös virágokról tett fel képeket: a ‘Macskaszem káprázat’ névre keresztelt növény virágai úgy festettek, mintha kis cicaarcok néznének ránk.  Az aranyos virágokon lévő fekete pöttyök tökéletesen adták vissza a cicus szemeit és nóziját. Senkit sem zavart, hogy a virágok a semmiből léptek elő, soha senki sem hallott még róluk: a bejegyzést hamarosan már 80 ezren kedvelték és több tíz ezren megosztották.

A hiszékenyek még csak nem is gyanakodtak, rengetegen magokat szerettek volna. Több oldalon is megjelentek az ajánlatok: 15 és 30 dollár között árulták a magokat. Nem csak olyan kamu oldalakon, amelyeket kifejezetten az értékesítésre dobtak össze, de az Etsy vagy eBay felületén is lehetett rendelni.

Nehéz megbecsülni, hogy hány ember dőlt be a mesterséges intelligencia, azaz az AI által generált nem létező növénynek és mennyien rendeltek a magokból, de néhányan megosztották a tapasztalataikat. Egy Reddit felhasználó, aki állítólag „eszét vesztve”  vásárolt be, meg is kapta őket postán, de még nem tudni, a magokból mi fog nőni.

Tengernyi csaló van az interneten, akik nem létező dolgokat árulnak, vagy nem azt küldik, amit ígérnek. Nincs kék szamóca és szivárvány színű narancs sem – ezeket csak a Photoshop segítségével hozták létre. A mesterséges intelligencia színrelépésével pedig  a csalók tárháza bővült, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy meg kell tanulnunk különbséget tenni a létező és az AI által generált dolgok között.