„ALMA, a természet oltalma”.

Az elmúlt évekhez hasonlóan újra almafogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum. A kampány időszakában (2020. október 5. és 18. között) posztokkal, cikkekkel, reklámokkal és mindenekelőtt ízletes kóstoltatókkal találkozhatunk.

A cél az, hogy az almafogyasztásunkat növeljük, hiszen ez a gyümölcs az év minden napján elérhető, viszonylag olcsó, tápláló, vitamindús és nagyon finom! Jelenleg évente kb. 16-19 kg-ot fogyasztunk belőle, pedig az alma nem csak egészséges, de a mindennapi étkezésbe is könnyen beilleszthető.

Az alma remekül tárolható hűtőházban, a többi gyümölcsfajhoz képest mintegy tízszeres a frissfogyasztási időtartama. Megfelelő tárolás esetén bizonyos fajták akár 6 hónapig is elállnak.

Régóta ismerjük a mondást: “minden nap egy alma az orvost távol tartja”.

Fajtától függően, átlagosan az almák 80-85%-a víz és gyümölcssav, almasavtartalma miatt a bélrendszerre és a májra is jó hatással van. Nyersen fogyasztva tartalmazza a legtöbb élelmi rostot, amely szintén az emésztést segíti.

Nem véletlenül ajánlják az almát kímélő diétához.

Az almában található pektin táplálja a bélflórát. A bélbaktériumok olyan zsírsavakra bontják a pektint, amelyek hosszú távon csökkentik a koleszterinszintet is. Emellett különböző ásványi anyagokat, vitaminokat és flavonoidokat tartalmaz (A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamin, kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, niacin, pektin). Az antioxidáns hatású flavonoidok főként az alma héjában koncentrálódnak, ezért is érdemes azzal együtt fogyasztani a gyümölcsöt.

Az alma természetes vérnyomáscsökkentő, többek között káliumtartalmának köszönhetően. Természetes gyulladáscsökkentő, de igazi immunerősítő is. Valóságos C-vitaminbomba, természetes antihisztamin. Foszfor- és B1-vitamintartalma pedig hozzájárul a megfelelő ideg- és agyműködéshez is.

Forrás: www.amc.hu