Hosszabb élet, nagyobb kockázatok.

Egyre későbbre tolódik a gyerekvállalás ideje, aminek különféle okai vannak: nehezebb a társkeresés, hosszabb a tanulmányi időszak, erősebb az önmegvalósítás iránti vágy. Ma már nem szokatlan, ha valaki csak 40 éves kora felett vállal gyermeket. Miközben próbálunk megbarátkozni az eltolódott életkorral, nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen kockázatokat rejt a későbbi gyerekvállalás. De hogy ne csak negatívumokat mondjuk, azt is eláruljuk, hogy milyen előnyökkel járhat.

Nézzük először az előnyöket!

1. Hosszabb életre számíthatunk

A kutatók szerint azok a nő, akik később szülnek, hosszabb életre számíthatnak. Azoknak, akiknek az utolsó gyerekük 29 éves koruk előtt látja meg a napvilágot, felére csökken az esélyük, hogy megéljék a 95 éves kort.  Ez a megfigyelés leginkább a 3 vagy kevesebb gyermeket vállalókra bizonyult igaznak.

Közzétette: Mariah Carey – 2019. április 30., kedd

2. Csökkenthetjük a szellemi hanyatlás kockázatát

A későbbi terhesség jobb változókor utáni szellemi egészséggel jár. Ezeket a következtetéseket számos, az agyat is megmozgató teszt során vonták le a szakemberek.  Általánosságban azoknak a nőknek, akik 35 év felett szülnek, jobb a verbális memóriájuk. Ez elképzelhető, hogy azért van, mert a hormonok működését is befolyásolja a várandósság.

3. Bölcsebben és tapasztaltabban vághatunk bele a kalandba

Az évek alatt tudást és tapasztalatot halmozunk fel. Hasonlítsd csak össze magadban a 20 éves énedet a 40 évessel! Nem kérdés, hogy gyereket nevelni is más, ha az ember idősebb. A 40 feletti nők sokkal türelmesebbek és alaposabbak, gondoskodóbbak. A gyerekvállalásra tudatosan készülnek, érzelmileg stabilabbak, készen állnak a kalandra.

4. Már vélhetően megteremtettük az anyagi biztonságot

40 éves korra a legtöbb ember elért valamit a munkában. Már nem keresgél, nem ugrándozik. A nők, akik most szülnek, már könnyebben elengedik a munkát, nem akarnak bizonyítani, letenni valamit az asztalra. Jobban tudnak a gyermekekre koncentrálni, nem rohannának vissza a munkahelyre. Vélhetően nagyobb anyagi biztonságban, kevesebb stressz mellett nevelhetik a gyereküket.

happy time ❤️ positive vibes #happyness #positivevibesposted via Instagram @realbrigittenielsenInstagram @realbrigittenielsenTwitter @brigittenielsen

Közzétette: Brigitte Nielsen – 2018. május 30., szerda

5. Már volt időnk korábban mindent kipróbálni

Volt időnk eleget bulizni, utazni, önmegvalósítani, nem érezzük azt, hogy valami kimarad. Az időnket könnyebben szenteljük valaki másra.

Természetesen a késői anyaságnak kockázatai is vannak:

1. Kisebb a teherbeesés esélye

Az idő múlásával csökken a teherbeesés egyszerűsége, 32 éves kor körül jelentősen hanyatlani kezd a termékenység.  Egy kor felett megnő azoknak a száma, akik különféle mesterséges kezelések, eljárások segítségével tudnak gyermeket vállalni.

2. Nagyobb az esély a vetélésre

45 év felett a vetélés kockázata eléri az 50 %-ot, vagy még meg is haladja azt. Persze nem a kor az egyetlen tényező, ami befolyásolja a terhesség kimenetelét, de a korral összefüggő változások hatnak a szervezetünkre, csökkentik a hormonok mennyiségét, mindezek végül a magzat elvesztéséhez vezethetnek.

3. Nagyobb az esélyünk a csontritkulásra

Azok, akik 35 felett vállalnak gyereket, kétszer akkora eséllyel szenvednek csontritkulásban, mint fiatalabban szülő társaik.

4. Megnövekedik a koraszülés kockázata

Koraszülés, kis súly: az előrehaladott kor ezek rizikóját is növeli.

5. Nő a terhességi cukorbetegség esélye

Ez a fajta diabétesz általában átmeneti és a terhesség alatt csökkent mennyiségű inzulin okozza.  Egy tanulmány szerint az anya 40 év feletti kora 74 %-kal növeli a terhességi cukorbetegség kialakulásának esélyét.