Utazás a mélybe.

Ki emlékszik még 1970-re, amikor átadták a 2-es metró első szakaszát, vagy 1972-re, amikor elkészült a teljes vonal?

A piros metró 50 éves lesz hamarosan. Ennek alkalmából egy kiállítás nyílt, sajnos csak virtuálisan.

Az izgalmas internetes felületen mindent megtudhatunk a forgalmas metróvonalról, az építés körülményeiről, a felmerülő problémákról, sajnálatos balesetekről. Megismerhetjük az állomások szerkezetét, az alagutak kialakításának folyamatát, a metrókocsik jellemzőit.  A 11 állomással rendelkező metrón naponta közel félmillió ember utazik.

A virtuális kiállítás célja, hogy bemutassa az 50 éves 2-es vagy más néven „piros” metró történetét az építkezés megkezdésétől az átadásig. A kelet-nyugati metróvonal megszületése hosszú folyamat volt, az első tervektől az avatószalag átvágásáig évtizedek teltek el, de az építés is 20 évig tartott.

A mélyen a föld alatt futó új tömegközlekedési eszköz alapjaiban változtatta meg fővárosunkat és lakóinak életét, magával hozva a felszín átalakulását is. Első mélyvezetésű metróvonalunk történetét egy képekkel, tervrajzokkal és filmhíradókkal színesített kiállítással tárják a látogató elé, amelynek törzsanyaga a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteményeiből származik.

A kiállítást itt lehet megtekinteni:

50 éves a “piros metró” · Közlekedesi Múzeum

Kiemelt kép: Fortepan, képszám: 94864, adományozó: UVATERV