Eltűnő hagyomány.

A Fülöp-szigeteken fekvő Sagada függő koporsói egyedülálló temetkezési helyszínt jelentenek. A hegyvidéki területen élő bennszülöttek, az igorotok szent ’égi’ temetkezési szokásokat követnek már 2000 éve és ezért a halottaikat a sziklákra szögezik. Az ő hiedelmeik szerint ugyanis minél magasabbra temetnek valakit, annál nagyobb az esélye annak, hogy a szelleme eléri az ősök szellemét és így a mennyországot. A másik oka annak, hogy ilyen magasságokba teszik a kivájt koporsót, sokkal prózaibb: így védik a holttesteket a bomlástól és a fejvadászoktól is, akik a holtak fejét trófeaként gyűjtik be.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nel John Gutierrez Prada (@neljohnprada) által megosztott bejegyzés

A tradíció a közösség megkülönböztetett tagjaira vagy vezetőire vonatkozik. Szigorú szabályok szerint temetik őket ezekbe a koporsókba, minden egyes temetés előtt szent rituálékat bemutatva. A koporsók elhelyezési magassága egyben a társadalmi státuszra is utal. A legtöbb ide kerülő elhunyt idős férfi, de feljegyezték egy női halott esetét is. Akadnak olyan koporsók, amelyek 100 évnél is régebbiek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jo K (@jo_instagram) által megosztott bejegyzés

Az idősek fura módon saját maguk faragják a koporsójukat üreges rönkökből, és ha túl gyengék vagy betegek ehhez a feladathoz, akkor a családjuk segít nekik. A koporsók általában kicsik, mivel a halottakat magzati pózban helyezik el bennük, mert az igorotok úgy vélik, hogy az embernek ugyanabban a pózban kell elhagynia a világot, ahogy megszületett. Annak érdekében, hogy minél jobban összeszorítsák őket, akár a holtak csontját is eltörik.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

K E I S U K E (@kei_suke0318) által megosztott bejegyzés

Noha a tradíció élő, ma is folytatódik, már sokat veszített a jelentőségéből, mivel a helyi közösség többsége mára katolikus lett. Ezért nagy a rizikója annak, hogy előbb-utóbb abbamarad a hagyomány. Az utolsó temetést 2010-ben tartották és az elhunyt maga is keresztény volt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Anna Testa (@anna.testa.05) által megosztott bejegyzés