Élő történelem.

Nem messze az ausztrál partoktól különös látvány tárul elénk: a tengerben egy 19. századi gőzhajó roncsa fekszik, sűrűn benőve mangrovefákkal. Ami most úgy fest, mint egy nagy gonddal elkészített műalkotás, az valójában az SS City of Adelaide nevű hajó maradványa. A jármű 50 éven keresztül szelte a hullámokat, mielőtt zátonyra futott volna.

A Magnetic Island egyik öblében (Cockle Bay) fekvő roncs története sem mindennapi. Az 1863-ban, a skóciai Glasgow-ban készült jármű eredetileg olyan városok között szállította az utasokat, mint Sydney, Melbourne és Honolulu. Közel 30 év elteltével felújították és vitorlás hajóvá alakították.

Ekkor kezdődtek a problémák. Először is, az utasforgalomról át kellett térni a szén és egyéb rakományok szállítására. 1912-ben tűz ütött ki rajta és napokig égett, mielőtt sikerült a lángokat eloltani. 3 évvel ezt követően a hajót a Magnetic Island egyik lakója, George Butler vette meg, aki úgy vélte, hogy a hajót egyfajta hullámtörőként használhatja a móló előtt. Azonban a vitorlás vontatás közben megfeneklett, így el sem érte a célállomást. A mai napig ott maradt, az azóta eltelt évtizedekben pedig egyre romlott az állapota.

Valójában a balszerencsék még ebben az állapotban is tovább sújtották. A roncs veszélyesnek bizonyult a II. világháborúban: az egyik magas árbocba akadva gyakorlatozás közben lezuhant egy bombázó, a balesetben 4 katona életét vesztette. Az 1970-es években egy ciklon tombolt a közelben, amelynek következtében a hajó vasszerkezete részben összeomlott.

Mostanra a hajó váza virágzó mangroveligetnek ad otthont. A rideg, kietlen körülményekhez is jól alkalmazkodó növény tökéletes élettérre talált. Mivel a terület egy nemzeti park része, ezért speciális védelemben részesül. A kereskedelmi célú halászat, ami megzavarhatja az élőlényeket, tilos, így a növényzet nyugalomban tud növekedni, és szép lassan átveszi az uralmat az ipari roncs felett. Mint a sziget körül található 20 hajóroncs egyikét, minden évben számos turista keresi fel az egykor szebb napokat látott vízi járművet.

Forrás: mymodernmet.com