Néha nehéz a jeleket észrevenni.

Nagyon erős, rendhagyó videóval jelentkezett az egyik angliai futball klub, a Norwich City FC a mentális egészség világnapjára. A videón a focicsapat két szurkolója látható, akik együtt járnak a meccsekre. Míg az egyik mindig lelkesen szurkol, őrjöng, ugrál, a másik csak csendben őrlődik, visszafogottan örül.

A csattanóban aztán fontos üzenet érkezik. ‘Idővel nyilvánvalóvá válhat, hogy valaki problémákkal küzd, de néha a jeleket sokkal nehezebb kiszúrni’ – szól a felirat. ‘Nézd meg a körülötted lévőket!’ – kérik.

Egy tanulmány szerint az Egyesült Királyságban a férfiak 40%-a soha nem beszél a mentális egészségéről és vélhetően a helyzet máshol sem jobb.

A Nem vagy egyedül címet viselő rövidfilm az öngyilkosság megelőzéssel foglalkozó jótékony szamaritánusokkal konzultálva készült. Fontos üzenete a filmnek az is, hogy nem vagy egyedül, a kihívások, a gondok néha hegyeknek tűnhetnek, de minden könnyebbé válhat, ha van mellettünk támogatás, segítség.

Mivel a mentális egészség rendkívül fontos, a Norwich City FC bárki számára elérhetővé tette a filmet. A klip segít abban, hogy felismerjük az aggodalomra okot adó jeleket, megkérdőjelezzük előítéleteinket és a korábban a depresszióról alkotott elképzeléseinket.