A pozitív hatását már svájci kutatók is alátámasztották.

Az élet nem mindig könnyű, de megtalálhatjuk a vicces oldalát is, ha törekszünk rá. Azok, akik szeretnek rendszeresen nevetni és meg is teszik, könnyebben küzdenek meg a stresszes helyzetekkel. Egy nem csak a kedélyükre, de a fizikai állapotukra is hatással van.

Egy ember átlagosan 18 alkalommal mosolyodik el vagy nevet a nap folyamán a becslések szerint. Ez persze a személyiség, az életkor és az életkörülmények függvényében is változhat. Amíg gyermekként szinte egész nap nevetünk, amikor épp nem sírunk, felnőve már a hétköznapok súlya alatt gyakran elveszítjük a jókedvünket. Szerencsére ezen lehet változtatni és érdemes is!

Egy jóízű nevetés vagy őszinte mosoly nem azonos a kárörvendéssel vagy kinevetéssel. A humor nem rombol, hanem épít, a kacagás sok mindenre gyógyír.  A jó hír, hogy egy megmosolyogtató élmény élettanilag épp olyan pozitív hatással van, mint az önfeledt kuncogás vagy könnyfakasztó hahotázás. Oldja a feszültséget, csillapítja a haragot, növeli a kreativitást és javítja a közérzetet.

Ha máson éppen nem sikerül, tanuljunk meg magunkon nevetni! Akkor biztos, hogy nem marad ki nap, amikor pár percet a jókedvre szánnánk.

Forrás: University of Basel