Életmentő társaság.

Indiában egy csapat fiatal, akik csak ’jóbarátoknak’ hívják magukat, úgy döntött, hogy tesz valamit a szeniorokért, összepárosítja őket önkéntes unokákkal.

A magány, az egyedüllét világszerte óriási probléma az idősek számára. Napjaink széteső, individualista társadalmában millióan élnek egyedül, elszigetelten. Egyre sürgetőbb lenne bevonni az időseket a közösségekbe.

Shantanu Naidu, Niki Thakur és Gargi Sandu: 3 fiatal indiai nagyon szeretnek a nagyszüleikkel lenni. Az ő ötletük nyomán ndult a szolgáltatás, amelyben már 65 fiatal (18 és 24 év közötti) és 400 idős talált egymásra.

A program tipikusan olyanokat érint, akiknek nincs vagy meghalt a házastársa és nincsenek gyerekek, unokák vagy pedig távol élnek.

Naidu az, aki elbeszélget a jelöltekkel, hogy a megfelelő társat tudja mindenki számára kiválasztani: a közös érdeklődés, hasonló habitus sokat segít.

Nincsenek előre rögzített szabályok arra vonatkozólag, hogy az önkéntes fiatalok miként töltsenek egy napot a választott nagyszülővel. Az egyikőjük például arról számolt be, hogy észrevette, az idősnek egy új pár szandálra lenne szüksége, így elmentek közösen vásárolni. Van, amikor egyszerűen az öregek csak arra vágynak, hogy valaki meghallgassa, ahogy szép emlékeiket elevenítik fel. Olyan önkéntes is akad, aki papírra kezdte vetni egy 81 éves asszony elmesélt történeteit.

Sokan egyszerűen csak egy kis beszélgetésre vágynak, mert egész nap senki sem nyitja rájuk az ajtót.

Nekik már pár óra társaság, egy rövid látogatás is rengeteget jelent. Ilyenkor az egész napjuk másként telik, izgatottan várják, hogy megszólaljon a csengő.

Kiemelt kép: www.thebetterindia.com