Tanulékony társaság.

Egy átfogó nemzetközi projekt (CARESSES) indult az Európiai Unió és a japán kormány támogatásával, amelyben a robotok idősotthonokban történő alkalmazhatóságát tanulmányozzák. Az eddigi eredmények szerint a párbeszédekre képes robotok pozitívan hatnak az ápolási intézményekben élő szeniorok mentális egészségére.

A Pepper névre keresztelt, a különböző kultúrákban jártas robotot már 3 éve tesztelik Nagy-Britannia és Japán idősotthonaiban.

A segítő mesterséges intelligenciáját úgy programozták, hogy képes legyen az idősekkel kulturális különbségeket érzékelő beszélgetéseket is lefolytatni. A robot emlékezik az illető szokásaira, ízlésére, kedvenceire, így előszeretettel beszél és beszéltet azokról. Képes fenntartani a beszélgetést, emlékeket idéznek fel együtt, kérdezget, filmet, képet mutat, vagy épp zeneszámot játszik le.

Azok a lakók, akik kapcsolatba kerültek Pepperrel akár 18 órán keresztül egy kéthetes időintervallumban, jelentős javulást tapasztaltak a mentális egészségük terén, és ugyanakkor kicsi, de pozitív hatást is a magányosság súlyossági fokát illetően.

Chris Papadopoulos, a tanulmány vezető kutatója (University of Bedfordshire) hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány alatt még fontosabbá váltak ezek a vizsgálatok.

A magány a szeniorok esetében óriási problémát jelent, amely egyre csak fokozódik. A társadalmunk idősödő, sokkal hosszabban élünk, miközben az utolsó évtizedeinket beárnyékolja a nélkülözöttség, a magány érzése. A mostani pandémia csak tovább fokozza az izoláció érzését.

Az eredmények biztatóak. A kutatók becslése szerint további 2-3 évbe telhet, amíg a kutatások és a fejlesztések eljutnak odáig, hogy a robotokat az idősotthonokban teljes állásban tudják bevetni.

 

Kiemelt kép: Peter Blakely/The Times