Az antibiotikum valóban csodaszernek számított, de mára már hajlamosak vagyunk túlzásba esni a fogyasztását illetően.

Valóban indokolt és hasznos tud lenni a szedése bizonyos betegségek esetén, de a vírusokra nem hat! A túl gyakori és indokolatlan antibiotikum-kúra egyrészt legyengíti az immunrendszert, másrészt kedvez a baktériumoknak, mivel ellenállóvá válnak vele szemben. A felső légúti fertőzéseket tízből kilenc esetben vírusok okozzák, ezért a megfázás/nátha és influenza tüneteit más módon próbáljuk meg legyőzni. A vírusok ellen az immunrendszerünk a legjobb fegyver, de enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket. A következőkből érdemes otthon tartani, hogy segítsenek átvészelni az ilyen jellegű betegségeket:

Citromfű

Vírusellenes gyógynövény, ami teaként fogyasztva segíthet leküzdeni a kellemetlen kórt. Két csésze tea elfogyasztása forrón segít leküzdeni a betegséget.

Echinacea

Azaz a kasvirág szintén felveszi a harcot a vírusok ellen. Fogyasztható tabletta formában vagy oldatként, de teaként is megtalálható. Sokszor tőzegáfonyával együtt kapható filterben, amivel együtt a felfázás kellemetlen tüneteit is enyhítik.

Gyömbér

Vírus- és baktériumellenes hatóanyagai izzasztó hatásúak, és csökkentik a lázat is, továbbá enyhítik a köhögést. Egy kis darab lereszelt gyömbért 2 deci vízzel leforrázva hagyjunk állni 10 percig, majd leszűrve az elkészült ital egy kis mézzel ízesítve fogyasztható is. Akik szeretik, azoknak vékonyra szeletelve, mézbe áztatva is javasolt elrágcsálni egy keveset.

Fokhagyma

Örök és klasszikus, általában minden otthonban megtalálható. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően a baktériumok és vírusok ellen is jó szolgálatot tesz, nem mellesleg erősíti az immunrendszert. Nyersen vagy forrázva, összetörve, tejjel, mézzel elkészítve, ahogy régen is fogyasztották, segít leküzdeni a betegséget.