Fejfák a homokban.

A Takla-Makán sivatag keleti részén, több száz kilométerre a legközelebbi lakott helytől egy 4000 éves sírkert őrzi titkait.

A temető egy kis homokdűne tetején fekszik. A fafejfákat alaposan megrongálta már a szél, alattuk holttestek nyugszanak.

A száraz nyarak és rideg telek segítettek a testek konzerválásában, sőt olyan jól sikerült ez a megőrzés, hogy arcok részletei is megmaradtak. Az egyik ilyen mumifikálódott test a ’Xiaohe szépe’ becenevet kapta, még most is látszik, hogy egy gyönyörű hölgy lehetett életében. Az évezredet tökéletes állapotban élte túl, még finom szempillái is megmaradtak.

A temetőt a 20. század elején fedezték fel: egy helyi vadász, Ördek bukkant rá a sírokra. Éppen egy kietlen sivatagos részen vándorolt, amikor farudak erdejébe botlott, szanaszét emberi csontok és ősi vallási tárgyak hevertek. A férfi annyira megrémült a szellem járta helytől, hogy sietve elrohant. Évtizedekkel később egy svéd felfedező és régész, Folke Bergman a területen kutatott ősi romok után, amikor valaki Ördekhez irányította. A vadász aztán elmesélte a tudósnak, hogy hol találja a temetőt, de megtagadta, hogy vele menjen. Végül Bergman megtalálta a leírás alapján és ’Ördek Nekropoliszának’ nevezte el a helyet.

A régész mintegy tucatnyi testet és rengeteg vallási tárgyat ásott ki. A felfedezéseiről rendkívül részletes beszámolót adott a könyvében. Kiemelte a koporsók különös alakját, amelyek felfordított hajókra emlékezetnek. Ezek alatt nyugodtak a testek, marhabőrrel fedve, mellettük egy kosárban gabona és más étel kapott helyet.

A temetőről szinte elfeledkeztek egészen a 2000-es évekig, amikor kínai régészek szerveztek ide tanulmányutat. Ekkor jöttek rá, hogy a felfedezés sokkal jelentősebb, mint amilyennek korábban tűnt. A régészek több száz testet találtak 5 rétegben, köztük egészen ép múmiákat is. Soha, sehol a világon nem bukkantak még ilyen nagy számban mumifikálódott testekre egyetlen helyen.

Találtak nagyméretű, fából faragott figurákat, állatokat, kis famaszkokat, valamint női és férfi ivarszervekről készült faragásokat is. A közeli, kiszáradt folyó után ’Xiaohe temetőre’ keresztelték át a szakemberek a sírkertet.

Az egyik legérdekesebb dolog az, hogy noha a temető Kínában fekszik, a holttestek egyértelműen európai vonásokat mutatnak. A genetikai vizsgálatok szerint az anyai ág Kelet-Ázsiából és Nyugat-Eurázsiából, az apai ág Európából származik. A régészek úgy vélik, hogy az európai és szibériai populációk valószínűleg egymás között házasodhattak.

Forrás: Amusing Planet