Legyen mindenkinek saját kertje!

A karantén alatt egy valami biztosan teret hódított: az otthoni kertészkedés. Soha ennyien nem neveltek még paradicsomot az erkélyen, nem palántáztak az ablakpárkányon, nem alakítottak ki magaságyásokat a kert szegletében. Az elmúlt évben a lakosság fele biztosan termesztett valamit, amit jó ízűen és elégedetten fogyasztott el.

A trend különösen népszerű a fiatalok körében, tízből hat 18-34 éves próbálkozik a saját termesztéssel. Nekik is, de mindenki másnak is segíteni szeretne az örökifjú Paul McCartney.

Felesége, a néhai Linda McCartney alapítványa útján felmérést végzett, melynek során kiderült, hogy a lakosság 70%-a még többet kertészkedne, ha lehetősége lenne rá. Motivációt jelent számukra a spórolás (a megkérdezettek 32%-a számára), a környezetvédelem (23%), a fenntarthatóság (28%) lehetősége és az is, hogy így több zöldség és gyümölcs kerülhet az étrendbe (15%).

A felmérésben a résztvevők 27%-a úgy nyilatkozott, hogy a legnagyobb korlátot a kevés hely jelenti, a legtöbben nagyobb kertre vágynak. 13% pedig egyszerűen csak azt szeretné, ha rendelkezne bármilyen kerttel.

Paul McCartney felesége Linda, vegetáriánus volt és közel 3 évtizede indította útjára Linda McCartney Foods nevű vegetáriánus ételeket készítő céget. A mostani kezdeményezés ennek segítségével, ‘Grow Your Own with Linda’s’ (kb. Termessz sajátot Lindával) néven indult.

A projekt során több teret hoznak létre a városi területeken a kertecskék számára. Ezzel párhuzamosan egy útmutatót is közreadnak, amely a termesztéshez nyújt segítséget. Arra biztatnak mindenkit, hogy minél több saját kertből származó terményt fogyasszanak. A megkérdezettek kétharmada boldogan enne mindig maga által termesztett zöldet, ha tehetné. Az otthoni kertészkedők általában már így is hetente háromszor szednek valamit a saját kertből a tányérra.

Nem mellékes az sem, hogy az otthoni kertészkedés lehetőséget ad arra, hogy minél több időt töltsük a szabad levegőn és sokkal etikusabb, mint a tömegtermelés. Remek a hatása a mentális egészségre, és nem utolsósorban a vonalainkra. A megkérdezettek 48%-a úgy érzi, hogy az otthon termesztett zöldség-gyümölcs sokkal finomabb, mint amit az üzletekben kaphatunk. Sokan viszont bevallották, hogy nagyobb tudásra vágynak a hatékonyabb termesztés érdekében.

A projekten dolgozók azt várják, hogy ezzel a kezdeményezéssel inspirációt adnak a lakásokban, lakótelepeken élőknek is, megmutatva, hogy a két kezükkel és újrahasznosított palackokkal, dobozokkal milyen csodát művelhetnek akár az ablakpárkányon vagy egy falatnyi erkélyen.

Ezek a legnépszerűbb zöldségek-gyümölcsök az otthoni kertészkedésnél:

  1. Paradicsom
  2. Fűszerek
  3. Szamóca
  4. Sárgarépa
  5. Futóbab
  6. Hagyma
  7. Alma
  8. Zöldbab
  9. Málna
  10. Uborka