Kulcsfontosságú az azonnali segítség.

John Singleton rendező, Luke Perry színész: mindketten alig múltak 50 évesek, amikor a közelmúltban stroke áldozatai lettek. A stroke ott van a vezető halálokok listáján, mégis, az emberek megdöbbennek, ha viszonylag fiatalok között szedi áldozatait. Való igaz, hogy az esetek többsége 65 éves kor felett következik be, azonban semmi biztosíték nincs az ellenkezőjére: bármikor megtörténhet.

Annak a kockázata, hogy valaki stroke-ot kap, minden évtizeddel több, mint duplájára nő 55 éves kor felett. A stroke-ok 10 %-a a 45 év alattiak körében zajlik le.

A stroke akkor következik be, ha az agy vérellátása blokkolódik egy vérrög által, vagy az agy erei elpattannak. Amikor ez történik, az agy egy része nem jut vérhez, oxigénhez és tápanyaghoz, így károsodik, sérül, és el is halhat.

Rendkívül fontos, hogy ha a stroke jeleit tapasztaljuk, azonnal mentőt hívjunk – minden perc számít! A legfontosabb tünetek: az arc lekonyulása, a karok gyengesége és az, hogy a beszéd zavarodottá válik. Ezenkívül látásproblémák, járási gondok, erős fejfájás, zavarodottság, hirtelen zsibbadtság, koordinációzavar, egyensúlyvesztés is előfordulhat.

Az angol nyelvterületről átvett F.A.S.T. (fast=gyors) teszt lényege a következő:

F azaz Face, magyarul Arc: ellenőrizzük, hogy van-e bármi furcsaság a páciens arcával, ferde száj, vagy nem egyformán nyitott szem, lefittyenő szemhéj vagy ajak.

A azaz Arms, magyarul Karok: kérjük meg a beteget, hogy emelje fel a karját, és ellenőrizzük, hogy egyformán mozognak-e a kezek; illetve, hogy az egyik kar leesik-e, van-e egyoldali izomgyengeség.

S azaz Speech, magyarul Beszéd: Hallgassuk meg, hogyan beszél a páciens. Tiszta a beszéd, van összefüggés? Kérjük meg, hogy ismételjen el egy egyszerű mondatot, például Kék az ég vagy Zöld a fű, ha nem tudja elismételni, nagy a stroke esélye.

T azaz Time, magyarul Idő: azonnal hívjunk orvosi segítséget!

Akadnak persze olyan tényezők, amelyek hajlamosítanak a stroke-ra. Nem mindegyikre lehet befolyásunk, így például a korra, a nemre nyilvánvalóan nem tudunk hatni. A nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint a férfiak, és a családi halmozódás (stroke, magas vérnyomás, szívinfarktus) is nagyobb veszélyt rejt.

Vannak viszont olyan tényezők is, amelyek növelik a stroke kockázatát, de magunk is tudunk hatni rájuk. Így ezeket mindenképpen igyekezzünk kiiktatni vagy minimalizálni.

Ezek a rizikófaktorok a következők:

  • magas vérnyomás
  • dohányzás
  • diabétesz
  • telített zsírsavakban, transzzsírokban, koleszterinben, kalóriában és nátriumban gazdag étrend
  • fizikai inaktivitás, mozgásszegény életmód
  • magas koleszterinszint
  • túlsúly