Leleményes Lottókirály.

Annak, hogy valaki megnyerje a lottó ötöst, nagyjából egy az egymillióhoz az esélye. Stefan Mandel azonban tud egy biztos módszert. A román-ausztrál matematikus az 1980-as és 1990-es években összesen 14-szer örülhetett telitalálatnak. A véletlennek aligha nevezhető sorozatát egyszerű számításos módszerekre, tökélyre fejlesztett algoritmusra alapozta.

Mandel Romániában született és az első két ötösét még itt is húzta be.

Azért kezdett lottózni, hogy a családjával együtt el tudjon költözni az egykori kommunista országból. Először azt térképezte fel, hogy mennyi különböző kombinációra van szükség ahhoz, hogy minden lehetséges húzást lefedjen.

Például, ha egy lottón 1 és 40 között lehet a számokat megtenni és 6 számot kell bejelölni, akkor 3 838 380 lehetséges variáció létezik. Mandel rájött, hogy időnként az összes kombináció lefedéséhez szükséges szelvényt megvenni kevesebbe kerül, mint maga a nyeremény. Vagyis, ha elég tőkét tesz valaki a szelvények megvásárlásába, akkor biztosan megnyeri a fődíjat és még nyereséget is termel. Így kezdett a férfi szindikátusok létrehozásába, ahol a befektetők pénzén vett lottót, majd elosztotta a nyereményt. Hamarosan elég pénze lett ahhoz, hogy a családjával Romániából Ausztráliába költözzön.

Ausztráliában aztán még tizenkétszer vitte el a fődíjat és több kisebb találata is volt.

Egyre nagyobb és nagyobb szindikátusokat szervezett, miközben nem szegte meg a játékszabályokat és a törvényeket. Abban az időben törvényes volt otthon kinyomtatni a szelvényeket, ami lehetővé tette, hogy milliónyi szelvényt készítsen és automatizálja a különféle kombinációk kitöltését.

A nagy nyereményei után aztán változtak a szabályok az Egyesült királyságban és Ausztráliában is, annak érdekében, hogy megakadályozzák a tömeges jegyvásárlást és blokkolják a számítógép által generált számok használatát. Mivel Mandel ezekben az országokban már nem tudott érvényesülni, Amerikába ment és Virginia államban telepedett le.

Mivel itt csak az 1 és 44 közötti számok játszanak, a kombinációk száma sokkal kisebb, mint más országokban. Mandel egy céget nyitott és egy alapot hozott létre, ahova több ezren fizettek be, miközben 16 alkalmazott 3 hónapon át töltötte ki a 7 millió szelvényt, ami a biztos nyeréshez volt szükséges.

1992-ben álomnyeremény volt kilátásban: 27 millió dollár, így Mandel elhatározta, hogy ideje bevetni a stratégiát. Egy csapat járta végig az üzleteket, hogy az előre összeállított számokat megtegye. Némi komplikáció lépett fel, így végül csak a szelvények 90%-át sikerült kitölteni. Szerencsére ez a 90% volt az, amire szükség volt és sikerült elvinni a jackpotot, sőt a második díjat is. Azonban a nyertes felkeltette az illetékesek figyelmét és a hatóságok komoly vizsgálatokba kezdtek. 4 éves jogi csatározás után minden alól tisztázta magát Mandel. Azért, hogy még egyszer ne fordulhasson hasonló eset, a lottózást szervező cég itt is változtatott a szabályzaton.

Noha Mandel milliókat tett zsebre a befektetők kevesebbel szálltak ki, mint amennyit ígértek nekik. A szindikátus csődbe ment, Mandelt börtönbüntetésre ítélték, de állítólag egy percet sem ült le belőle. Napjainkban csendes visszavonultságban él a távoli Vanuatu szigetén a most 89 éves Lottókirály.