Se túl sok, se túl kevés.

Egy nemrégiben publikált tanulmány (a Journal of the American College of Cardiology  c. tudományos folyóiratban jelent meg) megállapította, hogy a túl kevés alvás – és a túl sok is – megnöveli az infarktus kockázatát. Még azon nem dohányzók számára is, akik rendszeresen mozognak és genetikailag sem veszélyeztetettek, kellő mennyiségű alvással tovább lehet a rizikót csökkenteni.

A vizsgálatok során a kutatók a genetikai információkat, az önbevalláson alapuló alvási szokásokat, az orvosi kartonokat nézték át 461 000 résztvevő esetében. A páciensek 40-69 év között voltak, és sosem volt még szívinfarktusuk. 7 éves követés alapján összegezték az eredményeket.

Azokkal összehasonlítva, akik napi 6-9 órát alszanak, azok, akik kevesebb mint napi 6 órát szundítanak 20 %-kal nagyobb valószínűséggel kaptak szívrohamot a tanulmányozott időszakban. Azok, akik 9 óránál is többet töltöttek alvással, 34 %-kal nagyobb eséllyel kaptak infarktust.

Elég nyilvánvalónak tűnik, hogy az alvás hossza kulcstényező lehet a szív egészségében, mindenki esetében.

A napi 6-9 órás szunyókálás mindenki esetében az ideális alvásidő, akár van, akár nincs genetikai veszélyeztetettsége. Még azok is csökkenthetik így a rizikót, akik a családi előzmények miatt nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

A kutatók az alváson kívül még 30 egyéb faktort vettek figyelembe, így például a testfelépítést, a fizikai aktivitást, a szociális-gazdasági helyzetet és mentális egészséget – kiderült, hogy az alvás hossza önmagában egy jelentős, független faktor.

Azok, akik csak 5 órára hunyták le a szemüket éjszaka, 52 %-kal nagyobb kockázatnak voltak kitéve a szívinfarktust illetően, mint azok, akik 7-8 órát aludtak, míg a 10 órát alvók esetében duplájára nőtt egy szívroham esélye.

Az okok egyelőre további vizsgálatokat igényelnek.  A túl kevés alvás a csontvelő termelődésére hathat a védekező sejtekben, a túl hosszúra nyúlt alvások viszont belobbanthatják a gyulladásos folyamatokat, amelyek szintén összefüggésben lehetnek a szívbetegségekkel.

Ahogy a testmozgás és az egészséges étkezés csökkenteni tudja a szívinfarktus kockázatát, úgy az alvás is. Ha nem alszunk se túl keveset, se túl sokat, akkor jó úton járunk.