A stressz nem újdonság, már a ‘gulyáskommunizmus’ idejében is napirenden volt.

De persze erre is, mint mindenre, akadt egy jó tanács. Örökbecsű igazságok, népnevelő üzenetek jelentek meg plakátokon, képeslapokon. A nyomasztó feszültség elűzésére a következő egyszerű, ám mégis hatékony receptet hirdették: “IDEGEIT NYUGTATJA A GYÜMÖLCS!”

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Nos, ebben nem tévedtek! A kiegyensúlyozott, változatos étkezés részeként a gyümölcsöknek valóban pozitív hatásuk van a szervezetünkre. Mivel sok rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, méltán van helyük az étrendünkben.

Bár a gyümölcs a stresszt önmagában még nem biztos, hogy megoldja, segíthet átlendülni rajta. A gyümölcsevésen kívül természetesen a rendszeres testmozgást, valamint a pihentető, minőségi alvást is érdemes a mindennapjaink részévé tenni.

A testünk mellett persze ne feledkezzünk meg a lelkünkről sem! Kezdetnek például leszokhatunk a túlzott aggódásról. Ha aggódunk, ha nem, rossz dolgok akkor is bekövetkezhetnek. Akkor miért is idegesítenénk magunkat feleslegesen miatta? Persze mondani könnyebb, mint csinálni, de hosszú, kitartó munkával el lehet érni a kívánt eredményt. Fontos, hogy ne idegesítsük fel magunkat értelmetlen apróságokon, de ha indokolt a stressz, se hagyjuk, hogy elvegyen minden örömöt az életükből!

További tanácsok stressz esetére: