Étcsoki, fokhagyma, méz.

A táplálkozás alapvető minden ember testi-lelki jólétében. Ahogy idősödünk, felerősödik a minőségi ételek szerepe, azonban annyiféle ajánlás, trend, irányvonal forog a köztudatban, hogy lassan már azt sem tudjuk, mit együnk. Ráadásul a szükséges tápanyagok mennyisége és milyensége függ a kortól, a kilók számától, a nemtől, és egyéb tényezőktől is.

Azzal viszont biztosan nem fogunk mellé, ha mérsékelten fogyasztunk, egy meghatározott mintát követve. Az a legjobb, ha ez egyszerű minta, amiben nincsenek különlegességek, így bárki követheti.

A nap első étkezésén ezt együk:

  • citrusféle
  • kávé vagy tea cukor nélkül
  • tojás őrölt kurkumával vagy paprikával
  • zabpehely tejjel (vagy növényi tejjel), méz, fahéj, mandulaforgácsokkal

A második étkezésre ezt együk:

  • bogyós gyümölcsök
  • fehér hús zúzott fokhagymával, kurkumával, paprikával
  • zöldségek
  • étcsoki
  • krumpli vagy batáta fahéjjal és olívaolajjal

A harmadik étkezésre ezt együk:

  • zsíros hal (ízlés szerint fűszerezve)
  • zöldségek
  • joghurt vagy túró

Ne feledjük kikérni az orvosunk tanácsát, főként akkor, ha bármilyen étkezési megszorításunk, korlátozásunk van. Nem mindenkinek való módosítás nélkül ez az étrend, mérlegelni kell az egyéni betegségeket, allergiákat – ez a doktor feladata.

Akad néhány étel, amit kifejezetten érdemes beépíteni az étrendbe és fogyasztani:

  • étcsokoládé: javítja a memóriát, a koncentrációt, és az anyagcserét
  • grapefruit: kevés kalóriát, de sok antioxidánst tartalmaz
  • fokhagyma: segíti az immunrendszerünket, csökkenti a vérnyomást és még finom is
  • diófélék: értékes növényi zsírsav-forrás, serkenti az immunrendszer működését
  • méz: gyulladáscsökkentő, segít a légúti nyavalyák elkerülésében.